La ce arme recurge China în războiul comercial cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
razboi comercial sua china

Creşterea tensiunilor comerciale între primele două economii ale lumii, SUA şi China, a dat naştere la îngrijorări că Beijingul îşi va utiliza poziţia de furnizor dominant de metale rare pentru a dobândi o poziţie avantajoasă în războiul comercial cu SUA.

Beijingul este gata să se folosească de metalele rare, elemente chimice care intră în componenţa dispozitivelor electronice, pentru a reacţiona în războiul comercial cu Statele Unite.

"Din ceea ce ştiu, China se gândeşte în mod serios să restricţioneze exporturile de metale rare spre SUA. De asemenea, în viitor China ar putea adopta şi alte măsuri", a scris editorul şef de la Global Times, Hu Xijin pe contul său de Twitter.

Un oficial din conducerea Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reforma (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a spus că Beijingul va da prioritate cererii interne de metale rare dar este dispus să răspundă şi cererii rezonabile venite din partea altor state pentru metale rare.

Potrivit informaţiilor apărute în media din China, săptămâna trecută preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat o companie de metale rare din sudul Chinei. Acţiunile producătorilor chinezi de metale rare s-au apreciat pe fondul speculaţiilor că vizita liderului chinez este un semnal că autorităţile de la Beijing se gândesc să utilizeze metalele rare ca o armă în războiul comercial cu SUA.

Până acum exporturile chineze de metale rare au fost scutite de tarifele vamale suplimentare introduse de SUA, în condiţiile în care Washingtonul a decis să nu impună tarife suplimentare asupra acestor metale rare şi altor minerale importate din China. În schimb, Beijingul a majorat tarifele pentru importurile de metale rare din SUA, de la 10% până la 25%, ceea ce face mai puţin profitabilă procesare acestor metale în China.

Metalele rare reprezintă un grup de 17 elemente chimice utilizate pentru a produce dispozitivele electronice de consum şi până la echipamentele militare. Perspectiva unei creşteri a valorii acestora ca rezultat al războiului comercial a provocat un salt al acţiunilor producătorilor, inclusiv în cazul titlurilor companiei vizitate de Xi.

În timp ce China nu a afirmat în mod explicit că va restricţiona vânzările de metale rare către Statele Unite, presa chineză s-a implicat puternic în evenimente, inclusiv prin remarci pe Twitter ale editorului influentei publicaţii Global Times.

Într-un comentariu intitulat ”Statele Unite, nu subestimaţi capacitatea Chinei de a reacţiona”, publicaţia oficială a Partidului Comunist a subliniat dependenţa inconfortablă a Statelor Unite de metale rare din China.

Lanţul industrial dintre China şi Statele Unite este integrat şi complementar în mare măsură şi nu există câştigători ai războiului comercial.

”Recomandăm Statelor Unite să nu subestimeze capacitatea părţii chineze de a-şi proteja drepturile de dezvoltare şi interesele. Să nu spuneţi că nu v-am avertizat”, a mai relatat publicaţia.

China s-a mai folosit de metalele rare în dispute diplomatice anterioare.

În 2010, Beijingul a redus cotele de export pentru metale rare după un incident între o navă chineză şi două nave de coastă japoneze, în apropierea unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est revendicate de ambele ţări.

În 2012, Japonia, Statele Unite şi Uniunea Europeană au reclamat restricţiile la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Doi ani mai târziu, China a fost criticată de OMC pentru că a justificat restricţiile prin motive legate de mediu. După ce a pierdut cazul, China a renunţat în cele din urmă la sistemul cotelor de export.

Experţii comerciali consideră că dacă Beijingul va restricţiona exporturile de metale rare în Statele Unite va urma probabil exemplul SUA şi se va folosi de motive legate de securitatea naţională.

China a criticat în repetate rânduri Washingtonul pentru că abuzează de excepţiile legate de securitatea naţională acceptate de OMC, inclusiv în această săptămână când, potrivit presei, a acuzat Washingtonul că încalcă regulile prin includerea Huawei Technologies pe lista neagră de companii care nu pot cumpăra componente americane.

China s-a folosit însă timp de ani de zile de motive legate de securitatea naţională pentru a bloca accesul pe piaţă al unor companii mari, între care Google şi Facebook.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite