Înainte de a părăsi Japonia, Trump a lăudat puterea militară „redutabilă“ a SUA în faţa Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si Shinzo Abe la baza navala Yokosuka FOTO EPA-EFE

Înainte de a pleca de la Tokyo către Washington, Donald Trump a urcat la bordul unei nave militare şi a evocat puterea „redutabilă“ a SUA în faţa Chinei.

Armata SUA „va fi mereu pe primul loc“, a declarat Donald Trump marţi, în a patra şi ultima sa zi de vizită în Japonia, în faţa a 800 de soldaţi americani reuniţi la bordul USS Wasp, ancorat în baza navală Yokosuka.

„Avem echipamente, rachete, focoase, tancuri, avioane, nave: nimeni din lume nu poate construi la fel ca noi. Nici pe departe“, a insistat preşedintele american în discursul său rostit de Memorial Day şi întrerupt frecvent de urale.

El a lăudat felul în care soldaţii americani înfruntă provocările din Pacific, apreciind că dau dovadă de „un curaj fără egal“. Forţele navale americane „patrulează cu mândrie“ în apele regionale, a adăugat el, menţionând ca punct fierbinte Marea Chinei de Sud, care cunoaşte o expansiune navală a Chinei.

Înainte de a susţine acest discurs, Donald Trump şi gazda sa, premierul Shinzo Abe, au vizitat portelicopterul nipon JS Kaga, transmite AFP. Evocând o „securitate tot mai periclitată“ a regiunii, premierul Japoniei a confirmat că JS Kaga va fi convertit pentru a putea transporta şi avioane. Liderul de la Casa Albă a subliniat la rândul lui că nava niponă va fi dotată cu o versiune a avionului de vânătoare F-35. „Cu acest echipament extraordinar, JS Kaga va ajuta ţara noastră să se apere în faţa ameninţărilor complexe din regiune şi de mai departe“, a spus Abe.

Vizita de la baza Yokosuka a fost precedată de una la împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako. Donald Trump a devenit luni primul şef de stat care-l întâlneşte pe noul împărat al Japoniei, urcat pe Tronul Crizantemei la 1 mai.

După ce a părăsit USS Wasp, Donald Trump s-a dus la aeroportul Haneda din Tokyo. El a plecat deja către Washington, unde va ajunge după o escală tehnică în Alaska.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite