Kremlinul confirmă informațiile potrivit cărora Donald Trump i-a trimis lui Vladimir Putin teste Covid
0Purtătorul de cuvânt al președintelui rus confirmă că testele au fost trimise de Trump într-un moment în care existau lipsuri în SUA.
Kremlinul a confirmat că Donald Trump i-a trimis lui Vladimir Putin teste Covid atunci când acestea erau rare, în primele etape ale pandemiei, după cum s-a relatat în această săptămână într-o carte a veteranului jurnalist politic american Bob Woodward.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a confirmat în mare măsură relatarea lui Woodward, a cărui carte dezvăluie modul în care Trump i-a trimis în secret teste președintelui rus pentru uz personal, în ciuda penuriei din SUA, scrie theguardian.com.
Peskov a declarat joi jurnaliștilor că „toate țările au încercat să facă cumva schimb între ele” în timpul fazei timpurii a pandemiei, când nu existau suficiente echipamente. „Am trimis o rezervă de unități de ventilație către SUA, ei ne-au trimis aceste teste”, a spus el. Schimburile au avut loc „când pandemia începea”, a spus el, adăugând că în acest moment testele erau „obiecte rare”.
Potrivit lui Woodward, președintele rus i-a spus lui Trump: „Nu vreau să spui nimănui pentru că oamenii se vor supăra pe tine”.
Woodward a mai relatat că Trump și Putin ar fi vorbit de până la șapte ori la telefon din 2021, inclusiv după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Peskov, cu toate acestea, a negat această relatare, spunând că apelurile „nu au avut loc”.
Detaliile despre legăturile lui Trump cu Putin sunt cuprinse într-o nouă carte a lui Woodward, celebrul reporter american, care, împreună cu Carl Bernstein, a dezvăluit scandalul Watergate, care a dus la demisia lui Richard Nixon din funcția de președinte al SUA. Woodward a scris și a co-scris trei cărți despre președinția Trump. Ultima sa lucrare, War (Război), pune accentul pe președinția Biden și acoperă invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, campania Israelului împotriva Hamas și politica internă a SUA.
În timp ce dezvăluirile privind legăturile lui Trump cu Putin aruncă o nouă lumină asupra campaniei fostului președinte al SUA de a face presiuni asupra republicanilor pentru a bloca ajutorul militar pentru Ucraina, se consideră puțin probabil ca acestea să afecteze popularitatea sa remarcabilă în rândul bazei sale, care s-a menținut în ciuda numeroaselor scandaluri, a cazurilor penale și civile și a condamnării sale pentru 34 de infracțiuni într-o schemă criminală de șantaj pentru a influența rezultatul alegerilor din 2016.
Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat declarațiile șefului M15, Ken McCallum, potrivit cărora agenția de informații militare GRU ar fi „într-o misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene”. Într-un discurs susținut marți, McCallum a declarat că serviciile de informații au văzut „incendii provocate, sabotaje și multe altele”, o relatare care se potrivește cu rapoartele serviciilor de informații din întreaga Europă.
Problema a fost ridicată de miniștrii afacerilor externe ai UE în luna mai, un ministru declarând atunci că sunt profund îngrijorați de „sabotajul, sabotajul fizic, organizat, finanțat și realizat de proxeneți ruși”.
Răspunzând comentariilor lui McCallum, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că acuzațiile nu sunt demne de atenție. „Toate aceste afirmații sunt absolut neîntemeiate și nefondate”, a spus el.