Kim Jong-un calcă pe urmele bunicului său. A devenit conducătorul absolut al Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un (centru) FOTO Arhivă
Kim Jong-un (centru) FOTO Arhivă

Liderul nord-coreean Kim Jong-un, în vârstă de 33 de ani, deţine de-acum puterea absolută în ţara sa după ce a fost ales miercuri la conducerea unui nou organism guvernamental care va superviza toate celelalte puteri în stat.

Astfel, Adunarea Supremă a Poporului (ASP), organul legislativ al Coreei de Nord, l-a ales miercuri, în unanimitate, pe Kim Jon-un la şefia noii Comisii pentru Afaceri de Stat, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP şi „Le Parisien“.

Noua structură înlocuieşte Comisia pentru Apărare Naţională (CDN), organul suprem de luare a deciziilor politice.

Această numire, a declarat preşedintele ASP, Kim Yong-nam, arată „credinţa de neclintit şi voinţa dovedită a tuturor funcţionarilor şi locuitorilor ţării de a-l susţine pe Kim Jong-un în cel mai înalt post al RPDC (iniţialele Republicii Populare Democrate Coreene, n. red.)“.

Joi, „Rodong Sinmun“, publicaţia oficială a partidului unic din Coreea de Nord, a elogiat pe prima pagină noua funcţie a liderului nord-coreean. „Vom oferi cea mai mare onoare Scumpului Tovarăş Kim Jong-un, şeful suprem al Partidului şi poporului“, anunţă cu litere roşii „Rodong Simun“.

image

FOTO Le Parisien

Decizia confirmă de fapt ridicarea lui Kim la rangul de conducător suprem al ţării, comentează Cheong Seong-chang, expert în Coreea de Nord la Institutul Sejong din Seul.

„Aceasta corespunde titlului de «preşedinte al Republicii» care i-a fost atribuit lui Kim Ir-sen în 1972“, a remarcat el. Kim Ir-sen, fondator al regimului comunist nord-coreean şi bunicul actualului lider de la Phenian, a devenit „preşedinte etern“ la moartea sa în 1994.

Kim Jong-un se poate lăuda cu o asemănare fizică uimitoare cu bunicul său, un aspect de care s-a folosit pentru a capta moştenirea politică a fondatorului RPDC şi a se distanţa de cea a tatălui său, Kim Jong-il.

Numirea sa în fruntea noii comisii constituie o ruptură suplimentară de regimul lui Kim Jong-il care, până la decesul său la sfârşitul anului 2011, a condus Coreea de Nord, în calitate de preşedinte al defunctului acum CDN.

Prin esenţă militar, CDN a fost responsabil de toate aspectele legate de apărare şi securitate. Dar în conformitate cu strategia „Songun“ („Armata mai întâi“) a lui Kim Jong-un, comisia elabora politici într-o mulţime de alte domenii, care nu aveau legătură cu armata.

Noua Comisie pentru Afaceri de Stat include în componenţa sa trei vicepreşedinţi responsabili în mod explicit de problemele armatei, partidului şi guvernului.

„Fiind numit şeful unei comisii care controlează armata, partidul şi guvernul, Kim Jong-un devine liderul suprem, atât prin titlu, cât şi în realitate“, a apreciat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea din Studii nord-coreene din Seul. „Este vorba de o ruptură clară de epoca tatălui său“, a conchis el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite