Japonia, zguduită de un alt seism puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, în largul coastei estice a Insulei Honshu din arhipelagul nipon, la o adâncime de 49 de kilometri, potrivit Institutului american pentru monitorizare geologică, USGS.

Epicentrul seismului a fost localizat la 66 de kilometri est de oraşul Sendai, devastat deja de seismul din 11 martie. Autorităţile nipone au emis şi apoi au ridicat o alertă de tsunami şi au evacuat muncitorii de la centrala nucleară Fukushima 1. Cutremurul de ieri, considerat replică la cel de 9 grade pe scara Richter din 11 martie, a provocat pene de curent electric la Fukushima şi Yamagata.

Autorităţile au declarat că nu s-au înregistrat avarii suplimentare la cele şase reactoare de la Centrala Fukushima 1 şi nici evenimente deosebite la centrala nucleară Onagawa, aflată în Prefectura Miyagi, unde seismul s-a simţit cel mai puternic. Operatorul centralei nucleare avariate de la Fukushima, TEPCO, a anunţat ieri că a început să injecteze azot în reactorul 1, pentru a evita o posibilă explozie provocată de acumularea de hidrogen. Această operaţiune va dura şase zile şi vor fi injectate 6.000 de metri cubi de azot.

Cutremur la orizont

Seismologii din Sahalin (Extremul Orient rus) consideră probabilă repetarea cutremurului din 11 martie în apropierea coastei Japoniei, care ar putea provoca un nou tsunami, relatează agenţia ITAR-TASS. Potrivit doctorului în fizică şi matematică Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de seismologie al Institutului pentru geologia marină şi geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, epicentrul cutremurului se va afla cel mai probabil la aproximativ 200 km est de epicentrul puternicului seism din 11 martie. Potrivit calculelor savantului rus, perioada alarmantă pentru Kamceatka în perspectiva unui viitor cutremur va începe în data de 25 aprilie. Zona cea mai expusă este sudul Insulei Kamceatka, precum şi o parte din lanţul Kurilelor de Nord. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite