Israelul va lua înapoi 400 de hectare de la palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a anunţat că plănuieşte să exproprieze 400 de hectare de teren palestinian din zona Betleemului, din sudul Cisiordaniei.

„Potrivit instrucţiunilor politice, 4.000 de dunami (n.r. 400 hectare) din Gevaot sunt declaraţi proprietate de stat“, anunţă departamentului armatei însărcinat cu afacerile civile din teritoriul ocupat. Oficialii au adăugat că părţile implicate au 45 de zile la dispoziţie să facă apel, notează „Yahoo! News“.

Această hotărâre s-a luat din cauza deciziilor politice adoptate după uciderea a trei adolescenţi israelieni răpiţi de pe un drum din aceeaşi zonă, cunoscută israelienilor drept Gush Etzion, se arată în informare. Israel a numit trei palestinieni din oraşul cisiordanian Hebron ca fiind criminalii.

Consiliul aşezărilor din Etzion a primit cu bucurie anunţul făcut duminică şi a declarat că acesta este un preludiu la expansiunea aşezării Gevaot. „Decizia pavează drumul către noul oraş Gevaot“, a spus Consiliul într-o declaraţie.

Scopul criminalilor acestor trei tineri a fost să semene frică printre noi, să ne deranjeze vieţile şi să ne facă să punem la îndoială dreptul nostru asupra acestui pământ. Răspunsul nostru este să întărim aşezarea“, continuă Consiliul.

Reprezentantul zonal al „Peace Now“ şi-a exprimat îngrijorările cu privire la această decizie. „Din câte ştim noi, această declaraţie nu are precedent şi poate schimba dramatic realitatea din zonele Gush Etzion şi Betleem“, este de părere reprezentantul.

„Peace Now priveşte această hotărâre drept o dovadă că prim-ministrul Netanyahu nu are aspiraţii pentru un nou «Orizont Diplomatic», ci mai degrabă continuă să pună obstacole în calea diviziunii statale şi să promoveze soluţii unice“, adaugă reprezentantul „Peace Now“.

Prin declararea a altor 4.000 de dunami drept teren al statului, guvernul israelian înjunghie palestinienii în spate, dovedind încă o dată că violenţa îi face pe israelieni să facă concesii, iar non-violenţa rezultă în expansiuni teritoriale“, conchide „Peace Now“.

Baza legală pentru această confiscare de teren este o lege din 1858 făcută de conducătorii otomani, a declarat Hagit Ofran de la „Peace Now“, pentru AFP.


Citeşte şi:

Israelienii doresc moartea unor supravieţuitori ai Holocaustului pentru că au criticat atacurile din Gaza: „Păcat că Hitler n-a terminat treaba”

Aproximativ 300 de supravieţuitori ai Holocaustului au publicat o scrisoare deschisă în care condamnă „masacrul din Gaza”, unde peste 2.000 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană. Reacţiile unor internauţi israelieni au fost extrem de puternice: „Sunt invitaţi să meargă înapoi la Auschwitz”, „Păcat că Hitler n-a dus treaba la bun sfârşit”, „Nu-i de mirare că Hitler a omorât şase milioane de evrei din cauza celor ca voi”.

O israeliancă cere să i se retrocedeze terenul de sub Hotelul Decebal. Statul român va plăti despăgubiri de 300.000 de euro

Pentru terenul de sub Hotelul Decebal, statul român ar putea plăti peste 1,2 milioane de lei, potrivit evaluărilor tehnico judiciare. În urmă cu trei ani, Bellina Schertzer a dat în judecată statul român (Primăria Bacău şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) dar şi Complexul Hotelier Decebal SA, care ocupă cea mai parte a celor 806 metri pătraţi, care au aparţinut familiei Schertzer până la naţionalizarea făcută de comunişti.

Netanyahu, despre armistiţiul israeliano-palestinian: Hamas nu a obţinut nicio cerere

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că organizaţia Hamas nu a obţinut niciuna din cererile ei pentru a semna un armistiţiu în Fâşia Gaza, informează Agence France Presse (AFP).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite