Este oare posibil ca Israelul să încerce să lovească ținte pe teritoriul unei țări NATO?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Perspectiva asta nu este o supoziție aiuristică sau o dezinformare de propagandă. Este avertismentul clar lansat de Ronen Bar, șeful Shin Bet care, vorbind despre vânătoarea împotriva celor din Hamas, spunea că „vom merge să-i căutăm peste tot: în Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar. Asta va cere ani de zile, dar o vom face”.

Tzchi Halevi, șeful statului major al Tsachal și Roner Bar, șeful Shin Bet
Tzchi Halevi, șeful statului major al Tsachal și Roner Bar, șeful Shin Bet

 

Într-o înregistrare audio difuzată de canalul public KAN, el spune că, la nivelul generației de acum, operațiunea respectivă este egala alteia, cea prin care Israelul a eliminat pe toți cei care au participat la atentatul de la Muchen din 1972, atunci când 11 atleți din Israel au fost asasinați în timpul Jocurilor Olimpice.

Nu există cea mai mică umbră de îndoială că aceasta este intenția profundă a celor care conduc acum cabinetul de război din Israel și că vânătoarea respectivă chiar a început. Pentru ca lucrurile să fie clare, în cadrul aceleiași conferințe de presă, Yoav Gallant, ministrul apărării afirmase că toți conducătorii Hamas se pot considera „niște oameni morți”: „Lupta este mondială: de la agenții din teren până la cei care profită de avioane de lux în timp ce emisarii lor acționează împotriva femeilor și copiilor, toți acești oameni sunt sortiți morții” .

Mai clar nici că se poate și, din acest punct de vedere, are sens suita de operațiuni militare care se extinde acum împotriva întregii regiuni Gaza, cu lovituri teribile împotriva unor obiective unde se spune că s-ar ascunde teroriștii, inclusiv taberele de refugiați acum suprapopulate prin venirea persoanelor deplasate forțat înspre sudul Gaza în urma avertismentelor repetate de a pleca din nordul regiunii. Lucru firesc, spunea primul ministru Netanyahou care a repetat c războiul contra Hamas va dura până când „toate obiectivele vor fi atinse...și nu le putem atinge fără a continua operațiunile terestre care au fost esențiale pentru a ajunge la rezultatele de acum”.

Israelul va merge mai departe, pare-se complet indiferent la apelurile la moderație venite din întreaga lume și, lucru absolut ciudat ș fără precedent, la presiunile directe făcute de Statele Unite, Sâmbătă, printre alții, Lloyd Austin, Secretarul american al apărării, a cerut Israelului să protejeze palestinienii. Într-un discurs la Forumul pentru apărare națională de la Institutul Reagan, fostul general din trupele de uscat care a luptat în Irak și Afganistan și a condus lupta împtotriva Statului Islamic, a spus că „Lecția de reținut nu este că poți fi sigur că ai câștigat un război urban decât dacă protejezi civilii. Lecția este că nu poți câștiga un război urban decât dacă civilii sunt protejați. În acest tip de luptă, populația civilă reprezintă centrul de greutate. Dacă o împingi în brațele dușmanului, înlocuiești o victorie tactică cu o înfrângere strategică”.

Spusele sale continuă seria avertismentele americane la nivel foarte înalt care, așa cum a făcut-o Vicepreședinta K.Harris în Egipt care, frumos dar totalmente inutil, a transmis că „în niciun fel de circumstanțe, Statele Unite nu vor permite relocarea forțată a palestinienilor din Gaza sau din Banda de Vest, asedierea Gaza sau redesenarea frontierelor zonei Gaza”.

Aceasta pare să fie doar o zonă de scenă asupra căreia se concentrează reflectoarele. Alta ar putea fi cea în care s-ar căuta, spun cei de la Wall Street Journal, o soluție pentru a se exfiltra miile de luptători Hamas care mai există încă în Gaza înspre țări străine „prietene” acestora, pe modelul acordului negociat de SUA în 1982 și care a permis lui Arafat și oamenilor săi să iasă din Beirut. Greu de imaginat o asemenea soluție ca fiind acceptabilă acum pentru liderii politici și militari din Israel,. Cu atât mai puțin ideea avansată recent de un think tank de a fi create „zone securizate Hamas” care să fie conduse de o nouă autoritate palestiniană susținută de garanții din partea Arabiei Saudite și Emiratelor.

Așa că ce rămâne este posibilitatea, deloc neglijabilă, ca exfiltrarea respectivă să aibă deja loc, aproape incontrolabilă la nivelul de bază al populației și al refugiului disperat din Gaza. Unde vor ajunge teroriștii și familiile lor?

Picture2 jpg

Aici începe să aibă sens profund afirmația șefului serviciilor interne de informații din Israel și enunțul listei cu țările unde ar putea fi lovite în viitor ținte desemnate ca legitime din punctul de vedere al Israelului.

Picture3 jpg

Dar, pentru prima oară în istorie, pe lista țărilor în care Israelul anunță ca posibil un atac militar asupra unor ținte teroriste se află și Turcia, țară NATO care, astfel, ar fi prezentată ca găzduind membrii unei organizații terorist și, pe cale de consecință, probabil de a fi desemnată că „țară sponsor a terorismului”. Conform Tratatului Alianței, orice atac asupra teritoriului unei țări NATO este considerat ca îndreptat împotriva tuturor Statelor Membre și trebuie să declanșeze răspunsul presupus de sistemul apărării colective.

Războiul din Israel este pe cale să se externalizeze. Din nefericire pentru toată lumea, pentru absolut toată lumea, Israelul nu mai bagă în seamă vocea americanilor rămași doar cu statutul onorabil de prim sponsor financiar. Un dezechilibru major și care se scaldă și se va scălda în sângele a milioane de victime. Asta e, atât poate face comunitatea internațională, vom asista în 2024 la continuarea masacrului. Sau a masacrelor, ce mai contează din moment ce, cum vedeți, „soluția Celor Două State” pe care liderii globali și americanii nu încetează s-o promoveze este, de facto, moartă și îngropată odată cu speranțele noastre?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite