Iranul a testat o rachetă balistică, sfidând astfel Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul susţine că a testat cu succes o nouă rachetă balistică Foto: Captură ecran IRIB
Iranul susţine că a testat cu succes o nouă rachetă balistică Foto: Captură ecran IRIB

Iranul a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică având o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi capacitatea de a transporta multiple focoase, transmite DPA international, comentând că gestul a venit ca o sfidare la adresa Statelor Unite ale Americii.

Postul iranian de televiziune IRIB a difuzat imagini de la lansare, precizând că este vorba de noua rachetă Khorramshahr, ce fusese prezentată cu numai câteva ore înainte la o paradă militară desfăşurată la Teheran.

Nu este clar unde anume a fost efectuat testul şi nici data exactă a acestuia, însă anunţul făcut de Teheran vine în contextul în care, săptămâna aceasta, la sediul Naţiunilor Unite a avut loc un schimb dur de replici între preşedintele american, Donald Trump, şi cel iranian, Hassan Rohani.

Şeful Casei Albe le-a spus liderilor lumii reuniţi la New York, la Adunarea Generală a ONU, că acordul nuclear din 2015 cu Iranul a fost „una dintre cele mai proaste“ înţelegeri făcute de Statele Unite. Iar Rohani a afirmat, în discursul său, că ar fi „mare păcat“ ca înţelegerea să fie „distrusă de noi paria abia veniţi în politica internaţională“.

Statele Unite îşi exprimaseră intenţia de a renegocia acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015, care permite Teheranului să folosească energia nucleară în scopuri civile, dar nu-i permite să construiască arme nucleare. De celaltă parte, Rohani l-a acuzat  pe Trump că încearcă să saboteze înţelegerea istorică dintre Iran şi cele şase mari mari puteri ale lumii.

În urma acordului, au fost ridicate o serie de sancţiuni impuse Iranului, iar Teheranul a permis în schimb inspecţii la centrele sale nucleare şi a luat măsuri pentru reducerea stocurilor de uraniu slab îmbogăţit, scrie DPA.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, declarase vineri că ţara sa îşi va consolida capacităţile militare în pofida criticilor din partea Statelor Unite. 

Teheranul susţine că rachetele pe care le dezvoltă au caracter defensiv.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite