Inundații în Filipine: Cel puţin 31 de persoane au murit FOTO

0
Publicat:

Alunecările de teren și inundațiile provocate de ploile abundente au ucis 31 de persoane în sudul Filipinelor, în timp ce țara se pregăteşte, de asemenea, pentru sosirea furtunii tropicale Nalgae, aşteptată să atingă uscatul până duminică, relatează Philstar și Agerpres.

Inundații catastrofale în Filipine FOTO Profimedia
Inundații catastrofale în Filipine FOTO Profimedia

Furtuna a declanșat inundații de proporții în comunitățile rurale din jurul Cotabato, un oraș de 300.000 de locuitori de pe insula Mindanao.

Mai mulți locuitori au fost luați prin surprindere de creșterea rapidă a nivelului apelor, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al guvernului regional, Naguib Sinarimbo.

Apa a început să pătrundă în case înainte de zori”, a spus Sinarimbo, confirmând că numărul persoanelor decedate în zonele afectate de furtună a ajuns la 31 de la 13 cât se anunțase anterior.

Echipele de salvare au recuperat 16 cadavre din Datu Odin Sinsuat, 10 din Datu Blah Sinsuat și cinci din orașul Upi.

Unii localnici au fost salvați de pe acoperișurile caselor cu ajutorul bărcilor de salvare, a adăugat Sinarimbo.

Potrivit rapoartelor autorităților regeionale și locale cele mai grav afectate de inundații sunt orașele Upi, Sultan Kudarat, Datu Odin Sinsuat, Parang și Datu Blah Sinsuat din Maguindanao del Norte.

Primarul Marshall Sinsuat din Datu Blah Sinsuat a declarat că patru săteni au murit înecați sau luați de ape, alte cinci persoane fiind încă dată dispărute.

Apele s-au retras în mai multe zone, dar nu și din orașul Cotabato, care este unul dintre cele opt regiuni unde armata ajută la salvarea oamenilor.

De altfel, din cauza ploilor abundente inundațiile ar putea reveni.

Accentul nostru în acest moment este salvarea, precum și înființarea de centre comunitare pentru supraviețuitori”, a spus Marshall Sinsuat.

 În Datu Blah Sinsuat patru săteni au murit înecați sau luați de ape Foto: Twitter/@sue_GAWhunter
În Datu Blah Sinsuat patru săteni au murit înecați sau luați de ape Foto: Twitter/@sue_GAWhunter

A fost un șoc să văd că municipalitățile care nu au fost niciodată inundate să fie lovite de data aceasta”, a spus șeful apărării civile, Nasrullah Imam. 

Potrivit biroului meteorologic de stat din Manila inundațiile au fost cauzate parțial de furtuna tropicală Nalgae care se îndreptă acum spre regiunile nordice sau centrale ale Filipinelor. Vineri aceasta ar putea să ajungă pe insula Samar, mult mai devreme decât se prognozase anterior.

Aproape 5.000 de persoane au fost evacuate din comunitățile predispuse la inundații și alunecări de teren din aceste zone, a declarat biroul de apărare civilă.

Paza de coastă a suspendat, de asemenea, transporturile cu feribotul în cea mare parte a arhipelagului, unde zeci de mii de oameni se îmbarcă pe bărci în fiecare zi.

În medie, 20 de taifunuri și furtuni lovesc Filipine în fiecare an, ucigând oameni și animale și distrugând ferme, case, drumuri și poduri, deși sudul țării este rar afectat.

Oamenii de știință au avertizat că furtunile devin din ce în ce mai puternice din cauza schimbărilor climatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite