Întâlnire secretă la Riad pentru găsirea unei căi de pace în Ucraina

0
Publicat:

Aliații occidentali ai Kievului și mai multe țări neutre s-au întrunit în secret la Riad, Arabia Saudită, pentru a impulsiona procesul de pace în Ucraina, dezvăluie Bloomberg.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Conform sursei citate, la întâlnirea secretă de la Riad au participat delegați ai Kievului, statelor membre G7 (cele mai industrializate șapte țări din lume) și mai multor țări care se declară neutre în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Rusia nu a fost invitată la aceste discuții, în timp ce Brazilia, China și Emiratele Arabe Unite au refuzat invitația. În schimb, Brazilia a transmis o declarație scrisă.

Discuțiile de la Riad nu s-au încheiat cu progrese importante, subliniază Bloomberg, enumerând drept cauze reticența unor state din Sudul global de a se implica într-un act considerat ostil de Rusia, convingerea fermă a Ucrainei precum că Vladimir Putin nu are nicio intenție serioasă de negocieri și este interesat doar de război, precum și scepticismul Occidentului precum că liderul de la Kremlin ar respecta vreun principiu care să ducă către un acord de pace, mai ales că are un istoric bogat de încălcare a înțelegerilor convenite anterior și a tratatelor internaționale.

Absența unei delegații chineze a fost văzută ca un handicap, în condițiile regimul de la Beijing este văzut drept singura parte terță care ar putea avea vreo pârghie asupra Kremlinului.

Următoarele discuții pentru găsirea unei strategii în privința ajungerii la pace în Ucraina sunt planificate în Elveția, cu peste 100 de națiuni invitate, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, programat în perioada 15-19 ianuarie, notează The Kyiv Post.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa fizic la Forumul de la Davos, unde sunt așteptați alți circa 60 de șefi de stat sau de guvern.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite