Informațiile despre trupele nord-coreene trimise să lupte cu Rusia în Ucraina îngrijorează Occidentul

0
Publicat:

Franța s-a declarat îngrijorată de creșterea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord, după ce agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat că Phenianul a trimis trupe să lupte în Ucraina.

Vladimir Putin si Kim Jong Un FOTO: Profimedia
Vladimir Putin si Kim Jong Un FOTO: Profimedia

Coreea de Sud a anunțat că Kim Jong Un i-a trimis Rusiei o armată de 12.000 de soldați, inclusiv forțe speciale, care să lupte pe frontul din Ucraina.

O creștere a cooperării încrucișate nord-coreene și a sprijinului militar pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina este foarte îngrijorătoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Christophe Lemoine, potrivit Euronews.

Serviciul Național de Informații (NIS) din Seul a transmis într-un comunicat că navele marinei ruse au transferat 1.500 de forțe de operațiuni speciale nord-coreene în orașul-port rusesc Vladivostok în perioada 8-13 octombrie.

Se așteaptă că mai multe trupe nord-coreene vor fi trimise în Rusia în curând. Soldații nord-coreeni dislocați în Rusia au primit uniforme militare rusești, arme și documente de identificare falsificate, a spus NIS.

Serviciul Național de Informații din Seul a postat pe site-ul său fotografii care arată mișcări ale navelor marine rusești în apropierea unui port nord-coreean și suspecte adunări în masă nord-coreene la Ussuriysk și Khabarovsk în ultima săptămână. Presa sud-coreeană, citând NIS, a raportat că Coreea de Nord a decis să trimită în Rusia un total de 12.000 de militari formați în patru brigăzi. NIS a spus că nu poate confirma rapoartele.

NIS are un record mixt în urmărirea evoluțiilor din Coreea de Nord, una dintre cele mai secrete țări din lume.

Dacă mișcarea va fi confirmată, atunci ar fi prima participare majoră a Coreei de Nord într-un război străin. Coreea de Nord are 1,2 milioane de soldați, una dintre cele mai mari armate permanente din lume, dar nu a luptat în conflicte la scară largă de la Războiul Coreean din 1950-1953.

Întrebat despre descoperirea NIS, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus: „În acest moment, poziția noastră oficială este că nu putem confirma rapoarte că nord-coreenii sunt activ acum ca soldați implicați în efortul de război, dar asta se poate schimba”.

Rusia a negat anterior folosirea trupelor nord-coreene în război, purtătorul de cuvânt al prezidențial Dmitri Peskov descriind afirmațiile drept „o altă știre falsă” în timpul unei conferințe de presă.

Presa de stat nord-coreeană nu a emis nicio declarație în acest sens.

Coreea de Nord și Rusia, blocate în confruntări separate cu Occidentul, și-au sporit puternic cooperarea în ultimii doi ani.

SUA, Coreea de Sud și partenerii lor au acuzat Nordul că furnizează Rusiei obuze de artilerie, rachete și alte arme convenționale pentru a-și alimenta războiul împotriva Ucrainei în schimbul asistenței economice și militare.

În iunie, liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin au semnat un pact care stipulează asistență militară reciprocă în cazul în care oricare dintre țări este atacată.

Diplomatic, Phenianul și-ar sacrifica relațiile cu țările europene pentru viitorul apropiat. Contrapartida în ceea ce privește tehnologia militară rusă furnizată regimului Kim ar putea fi suficient de semnificativă pentru a amenința securitatea Coreei de Sud", a spus Leif-Eric Easley, profesor de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul, potrivit sursei citate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite