INFOGRAFIE Ce ne aşteaptă în 2021
02021 va fi în continuare marcat de pandemia COVID-19, sunt de părere analiştii, dar vaccinul aduce o rază de speranţă.
Este dificil de estimat în acest stadiu cât de adânci vor fi urmele pe care pandemia le va lăsa asupra societăţii umane. Potrivit unor experţi, ar putea fi nevoie să treacă mai mulţi ani înainte ca omenirea să dobândească imunitate de grup. Alţii pariază pe revenirea la normal încă de la jumătatea anului 2021. Pandemia ar putea favoriza o abordare mai flexibilă faţă de telemuncă sau chiar o relocalizare parţială a lanţurilor de producţie. Alţii avansează teoria conform căreia temerile legate de adunările masive de oameni vor avea consecinţe profunde asupra transporturilor, turismului, evenimentelor sportive, culturale şi artistice.
Schimbări profunde în societate
Impactul asupra drepturilor şi libertăţilor civile este o altă sursă de îngrijorare. Potrivit analiştilor de la Freedom House, democraţia şi drepturile omului s-au deteriorat deja în 80 de ţări, în urma măsurilor adoptate împotriva noului coronavirus. Profesorul Sten Vermund de la Universitatea Yale spune că se aşteaptă la „schimbări profunde în societăţile noastre“. Dacă telemunca va deveni norma în vigoare pentru sectorul terţiar, ce se va întâmpla cu piaţa imobiliară din centrele oraşelor? Marile centre urbane se vor depopula oare, îşi vor pierde din locuitori, pentru că oamenii vor căuta spaţii mai mari şi vor dori să evite transportul public aglomerat?
Sunt aşteptate noi frământări
Economia mondială se pregăteşte pentru noi frământări: Fondul Monetar Internaţional (FMI) se teme de o recesiune mai gravă decât cea de după criza financiară din 2008. Însă pentru mulţi experţi, pandemia este mai ales portavocea care anunţă o catastrofă încă şi mai îndelungată şi mai devastatoare. „COVID-19 este ca un val mare care ne-a lovit, dar în spatele său se profilează un tsunami al schimbărilor climatice şi al încălzirii planetei“, a avertizat astrobiologul Lewis Dartnell, autorul cărţii „Cunoaşterea: Cum poate fi reclădită civilizaţia după un cataclism“, considerată o enciclopedie a dezastrelor şi a rezistenţei umane. Nu sunt excluse şi proteste ample în lume, pe fondul amplificarii faliei dintre saraci şi bogaţi şi accesului la tehnologia digitalizată.
Creştere economică
Sunt şi analişti mai optimişti. Cei de la Goldman Sachs susţin că va exista o creştere economică, în al doilea trimestru al anuluii viitor, mai consistentă decât se aştepta, în ciuda pierderilor din PIB preconizate pentru ultimul trimestru al anului 2020 şi primului trimestru al anului 2021 din cauza reapariţiei virusului în Statele Unite şi Europa.
„La fel cum economia globală şi-a revenit rapid (deşi parţial) de la măsurile de închidere din primăvară, ne aşteptăm ca fragilitatea actuală să cedeze loc unei creşteri mult mai puternice atunci când se vor ridica măsurile de izolare în Europa şi vaccinul îşi va produce efectele“, susţi economiştii . Goldman Sachs prezice o scădere a PIB-ului global de 3,9% în 2020, din cauza unei contracţii majore a economiei europene în al patrulea trimestru şi a unei creşteri de 6% în 2021.
Acest lucru indică o recuperare rapidă (în formă de V), în care economia revine la linia de bază (sau chiar mai bună) după criză. Acesta este un model optimist, deoarece presupune că recesiunea nu a cauzat daune semnificative, de durată economiei. Analiştii spun că, în timp ce îngrijorările legate de cicatricile economice vor reapărea în următoarele luni, există dovezi „surprinzător de pozitive“ că efectele pe termen lung ale crizei coronavirusului vor fi limitate. Echipa condusă de Jan Hatzius, economist-şef la Goldman Sachs, estimează că „pe măsură ce oamenii dezvoltă imunitate la virus, în primăvara şi vara, după administrarea vaccinului, ne aşteptăm la o revenire puternică a activităţii economice în sectoarele afectate, cum ar fi servicii din turism, cazare şi alimentaţie“.
Analiştii Goldman Sachs au remarcat, de asemenea, că, deşi preşedintele Joe Biden se va lupta probabil cu un Senat controlat de republicani, el ar putea trece un pachet de stimulare de 1 trilion de dolari, după 20 ianuarie, posibil chiar înainte de instalarea completă a noii administraţii. Economiştii cred că acest pachet de stimulente, care ar fi semnificativ mai mic decât ceea ce au discutat recent democraţii cu administraţia Trump, ar putea avea efecte pozitive asupra creşterii SUA în 2021.
Click pe infografie pentru a o vizualiza la rezoluţie maximă