Cursă înverşunată pentru arma laser între SUA şi Rusia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunul-laser rusesc Peresvet
Tunul-laser rusesc Peresvet

Silenţioase, invizibile, instantanee, nesupuse gravitaţiei, capabilă de o precizie uimitoare şi de lovirea unor ţinte considerate de neatins (precum rachetele sol-aer sau de croazieră, obuzele de artilerie sau de mortier, sateliţi), tot mai multe state înceracă să se doteze cu arme laser, dar cea mai înverşunată cursă se duce între SUA şi Rusia.

Rusia intensifică proiectarea diferitelor arme laser pentru a face faţă dronelor şi armelor optice şi electronice, a declarat Aleksei Krivoruşko. Acestea vor face posibilă lupta împotriva armamentelor de înaltă precizie, spune oficial rus. .

„În prezent, alte sisteme laser (în afară de laserul de luptă Peresvet) sunt dezvoltate pentru a face faţă dronelor şi armelor optice şi electronice. Acestea vor fi ajutaţi de echipamente blindate pentru a lupta împotriva armamentelor de înaltă precizie ", a explicat Aleksei Krivoruciko interviu acordat ziarului rus Krasnaia Zvezda. Capabilităţile sistemului Peresvet sunt prea puţin cunoscute.

Potrivit acestuia, armata rusă dezvoltă şi un sistem de frecvenţă radio care va avea funcţia de a dezactiva dispozitivul radioelectronic al dronelor. El a reamintit că toate laserele de luptă botezate Peresvet au fost puse în alertă la sfârşitul anului 2019.

Pentru prima dată, tunul laser Peresvet a fost prezentat publicului de către preşedintele Vladimir Putin în martie 2018. Ulterior, ministrul apărării, Sergei Şoigu, a anunţat că armata rusă a primit deja aceste sisteme. Ele vor apăra sistemele de rachete mobile ruseşti.

În primîvara anului trecut armata SUA a folosit un tun laser pentru a distruge o dronă. testul a prezentat capacitatea laserului Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) împotriva unui vehicul aerian neidentificat (UAV). Sistemul a fost urcat la bordul USS Portland (LPD-27), o navă din clasa San Antonio şi că a fost testat în Oceanul Pacific.

Tehnologia acestui laser reprezintă punctul de plecare ale unor potenţiale viitoare forme de armament. De asemenea, acesta este de părere că astfel de lasere vor redefini modul în care se poartă războiul maritim.

Marina SUA explică faptul că această armă cu laser reprezintă răspunsul pentru „un număr tot mai mare de ameninţări”, acestea incluzând vehicule aeriene neidentificate, vase de mici dimensiuni înarmate şi sisteme de recunoaştere şi supraveghere.

„Pentru aproximativ preţul unui litru de combustibil pe lovitură, oferim Marinei o abordare defensivă de înaltă precizie, care va proteja nu numai marinarii, dar şi bugetul său”, explică Guy Renard, directorul programului care a construit acest laser.

 Pentagonul a anunţat în 2019 că dezvoltă prototipul unei arme care să folosească laserele şi plasma pentru a transmite sunete către grupuri mari de persoane. Proiectul numit Laser Induced Plasma Effect, face parte dintr-o iniţiativă mai extinsă a Armatei SUA de dezvoltare şi echipare a trupelor cu arme care să incapaciteze inamicii fără însă a le provoca moartea, notează Military Times.

Laser Induced Plasma Effect implică proiectarea unei arme care poate crea o sferă din plasmă care poate în acelaşi timp să transmită sunete, inclusiv voci umane, dar care poate de asemenea să producă arsuri non-letale asupra celor cărora este folosită, explică oficialii militari.

 Armata Statelor Unite dezvoltă tancuri şi drone înarmate cu laser. Tancurile Stryker pot aduce o îmbunătăţire în materie de tunuri cu laser şi în capacitatea de a lansa drone „vânătoare-ucigaşe”.

Vehiculele şi dronele echipate cu laser pot găsi, urmări şi distruge ţinte în mod autonom cu ajutorul laserelor invizibile. 

Şi China lucrează la dezvoltarea unor arme lase. China a creat o armă-laser capabilă să distrugă în zbor avioane fără pilot uşoare, a anunţat în 2014 presa cu câteva zile înainte de Forumul Asia-Pacific.

Dispozitivul are o rază de acţiune de doi kilometri şi poate doborî o ţintă aeriană de mici dimensiuni care zboară la joasă altitudine, la mai puţin de cinci secunde după ce a reperat-o, a precizat agenţia ChinaNouă.

Presa de stat a difuzat fotografii cu sistemul, alcătuit dintr-un cub mobil de mari dimensiuni, pe care este fixat un tun care emite fasciculul laser.

Agenţia China Nouă a publicat, de asemenea, imagini cu epave ale unor avioane fără pilot distruse în zbor.În primăvara anului trecut a Un distrugător chinez a folosit o armă de tip laser pentru a ţinti un avion de supraveghere al marinei americane care zbura deasupra Pacificului. Armele de tip laser pot răni piloţii şi avaria avionul sau sistemele sale, a declarat un oficial american, numind incidentul „nesigur şi neprofesionist”.

Incidentul a avut loc la câteva sute de kilometri distanţă de Guam, loc unde SUA au o prezenţă militară numeroasă.

Laserul, care nu este vizibil ochiului liber, a fost capturat de un senzor de pe avionul P-8A.

SUA acuză nava chineză de încălcarea regulilor internaţionale, deoarece avionul se afla în ape internaţionale.

Acest incident nu este izolat, în 2018 Departamentul pentru Apărare al SUA acuzând armata chineză că a folosit acelaşi tip de armă împotriva avioanelor americane în zona Djibouti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite