India suspectează Pakistanul că foloseşte porumbei pentru spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porumbelul suspect a fost radiografiat şi testat, însă declarat „normal”. FOTOGRAFII via CNN.com
Porumbelul suspect a fost radiografiat şi testat, însă declarat „normal”. FOTOGRAFII via CNN.com

Un porumbel găsit pe acoperişul unei case din India, la patru kilometri de graniţa cu Pakistanul, le-a dat autorităţilor indiene motive să suspecteze ţara vecină de spionaj. Porumbelul avea un mesaj, scris în urdu, limba naţională pakistaneză, scris direct pe o aripă, iar de gât avea agăţat un mic obiect electronic. În cele două zile de când au capturat porumbelul, poliţiştii indieni n-au reuşit să găsească ceva suspect la el, transmite CNN.

Mesajul în urdu scris direct pe porumbel şi dispozitivul agăţat de gâtul păsării au stârnit imaginaţia localnicilor din satul Pathankot, aflat la patru kilometri de graniţa cu Pakistanul. Ei au predat imediat porumbelul rătăcit poliţiştilor, care au tratat situţia drept un potenţial caz de spionaj. 

„Analizăm acest caz doar din acest unghi”, a explicat Rakesh Kaushal, şeful poliţiei din Pathankot, atunci când a fost întrebat dacă tratează cazul drept o posibilă tentativă de spionaj din partea pakistanezilor. 

„Este prima dată când mă confrunt cu aşa ceva în zona mea. Este o porţiune delicată de graniţă aici”, a explicat poliţistul. După ce a fost investigat amănunţit şi după ce i s-au făcut mai multe radiografii, porumbelul a fost declarat cât se poate de normal de medicii veterinari, însă poliţiştii îl ţin în continuare pentru alte teste. 

porumbel spion india pakistan foto via cnn

Mesajul pe care-l transporta nu a fost descifrat pentru că s-a şters. Indienii au descoperit şi o serie de cifre scrise pe porumbel. „Nu sunt coordonate terestre şi nici numere de telefoane mobile, aşa cum am crezut iniţial. Dar continuăm investigaţia”, spune şeful poliţiei. 

India, oficial secular dar majoritar hindusă, şi Pakistanul musulman au o istorie lungă de ostilităţi, neîntreruptă de la câştigarea independenţei faţă de Imperiul Britanic, în 1947. Cele două ţări au purtat patru războaie, trei în regiunea Kaşmir din Himalaya, asupra căreia ambele au pretenţii teritoriale. 

O linie militarizată de control împarte regiunea între cele două iar atât New Delhi-ul, cât şi Islamabadul recunosct că există „un deficit de întredere” în relaţiile bilaterale. Deşi poartă negocieri pentru normalizarea relaţiilor, până acum nu a fost înregistrat niciun progres. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite