În timp ce forţele irakiene luptă să elibereze Mosulul, jihadiştii au atacat mai multe clădiri guvernamentale din oraşul Kirkuk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kirkuk  FOTO AFP
Kirkuk  FOTO AFP

Zeci de luptători ai Statului Islamic au atacat mai multe clădiri guvernamentale din oraşul irakian Kirkuk, preluând controlul asupra mai multor comisariate de poliţie, a declarat guvernatorul localităţii, Nachmeldin Karin.

Bărbaţi înarmaţi, care purtau veste explozive, au atacat mai multe clădiri guvernamentale din oraşul Kirkuk, asaltul vizând cartierul general al poliţiei, precum şi baraje de control şi unităţi de patrulare din acest oraş multietnic situat la 240 km nord de Bagdad şi aflat sub controlul forţelor kurde.

Totodată, cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa într-un atentat sinucigaş comis tot vineri la o centrală electrică în curs de construcţie de către o companie iraniană la Dibis, în nordul ţării, potrivit primarului localităţii şi responsabililor de securitate.

"Trei kamikaze au atacat centrala în jurul orei 06:00 locală (03:00 GMT), ucigând 12 angajaţi irakieni şi 4 tehnicieni iranieni", a indicat pentru AFP primarul din Dibis, Abdallah Noureddine al-Salehi. 

Presa locală scrie că mai mulţi kamikaze au atacat secţii de poliţie şi o centrală electrică, dar au fost respinşi de forţele de securitate.

 După atac, extremiştii au plasat trăgători pe mai multe clădiri, a adăugat sursa citată.

În timpul ciocnirilor care au avut loc în cartierele Wahed Jazeiran, Domish şi Midaa — în zona de sud a Kirkukului, pe drumul spre localitatea Hawiya — au murit cinci combatanţi SI şi doi poliţişti. 

Potrivit Al-Sumaria, forţele de ordine au ucis un kamikaze, în timp ce alţi trei s-au aruncat în aer.

Un oficial din poliţie, generalul Sarhad Qadir, a dat asigurări că situaţia este în prezent sub control.

ISIS, care a revendicat atacul, a anunţat că militanţii săi au reuşit să intre în Primăria din Kirkuk şi să preia controlul asupra unui hotel.

Deocamdată nu este clar dacă, în afară de terorişti, a mai fost ucis sau rănit cineva.

Atacurile vin în condiţiile în care trupele irakiene, sprijinite de forţe internaţionale, au lansat o ofensivă pentru a cuceri ultimul fief ISIS din ţară, Mosul.

Kirkuk, un oraş cu resurse petroliere care se află la 290 de kilometri nord de Bagdad şi la 170 de kilometri sud-est de Mosul, este revendicat atât de Guvernul irakian şi cât şi de kurzii din ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite