Imagini din satelit. Cum s-a format insula apărută după cutremurul din Pakistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula din Pakistan, văzută din satelit FOTO NASA
Insula din Pakistan, văzută din satelit FOTO NASA

Un cutremur puternic produs pe 24 septembrie în sud-vestul Pakistanului, care a dus la moartea a cel puţin 350 de oameni şi a lăsat pe drumuri alte 100.000 de persoane, a provocat şi un moment rar de creaţie.

Oamenii de ştiinţă spun că unda intensă de şoc a deranjat sedimentele stabile şi gazele de pe fundul mării, care au reacţionat asemenea unui vulcan noroios subacvatic, aruncând nămol şi pământ la suprafaţă. 

Astfel, în urma seismului de 7,7 grade, a luat naştere o nouă insulă în Marea Arabiei, la 800 de metri în largul oraşului-port Gwadar.

În imaginile surprinse din satelit, nuanţele mai deschise de verde şi gri din apă dezvăluie zonele puţin adânci sau sedimente, potrivit NASA. Adâncimea apei din jurul noii insule este de aproximativ 15-20 de metri, potrivit geologului marin Asif Inam de la Institutul de Oceanografie din Pakistan. 

Fotografia de mai jos, furnizată de Institutul de Oceanografie, oferă un prim-plan al formei de relief despre care specialiştii au estimat că se întinde pe 75-90 de metri şi se înalţă la 15-20 de metri deasupra apei. Suprafaţa este formată dintr-un amestec de noroi, nisip fin şi rocă solidă. 

Insula din Pakistan vazuta din satelit FOTO NASA

„Insula este, de fapt, doar o grămadă mare de noroi de pe fundul mării, care a fost împins în sus", a declarat Bill Barnhart, de la Institutul american de Geologie. „Nu e nevoie decât de un strat îngropat de metan sau dioxid de carbon şi fluide. Atunci când acest strat este agitat de valurile seismice (cum ar fi cele provocate de un cutremur ), gazele şi lichidele sunt împinse spre suprafaţă, luând cu ele rocă şi noroi", a explicat el. 

Inam susţine că, în acest caz, presiunea în subteran s-a acumulat de la extinderea gazelor naturale . „Pe noua insulă există o infiltrare continuă a gazului metan foarte inflamabil, printr-o serie de orificii“, spune el. 

După estimările specialiştilor, existenţa insulei va fi de scurtă durată, întrucât gazele din subteran se vor linişti, moment în care acumularea de pământ se va prăbuşi în apă. În plus, valurile, furtunile şi acţiunea mareelor din Marea Arabiei vor spăla, de asemenea, argila moale. Barnhart spune că astfel de insule rezistă, de obicei, de la câteva luni la un an înainte de a se scufunda.

Insula din Pakistan vazuta din satelit FOTO NASA

Citeşte şi:

Primele imagini cu insula apărută în Marea Arabiei, după cutremurul de 7,7 grade din Pakistan. Oamenii au fost surprinşi că aceasta emite gaze

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite