Guvernul Indiei a ignorat avertismentele specialiştilor cu privire la mutaţia coronavirusului: „Noua variantă COVID a fost ca o bombă cu ceas”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Dezastrul provocat de răspândirea necontrolată a coronavirusului în India ar fi putut fi prevenit dacă guvernul ţării ar fi luat măsuri din timp şi dacă ar fi acţionat în vederea opririi mutaţiei care a făcut ravagii. Reuters relatează că mai mulţi oameni de ştiinţă i-au avertizat pe oficialii indieni încă din martie cu privire la apariţia unei noi mutaţii a virusului.

Un grup de cercetători, format la nivel guvernului indian, pe nume INSACOG (Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium) a raportat informaţiile privind potenţialul mortal al noii mutaţii Covid-19.

În ciuda avertismentelor primite din partea oamenilor de ştiinţă, autorităţile indiene nu au acţionat pentru a limita răspândirea virusului, iar evenimentele care s-au petrecut în ultimele luni (milioane de oameni fără măşti la festivaluri religioase ori mitinguri politice) au dus la agravarea situaţiei epidemice. În acelaşi timp, zeci de mii de fermieri au participat la proteste masive la marginea capitalei New Delhi împotriva unor politici agricole noi ale guvernului, informează Reuters.

Grupul de cercetare fusese creat la sfârşitul lunii decembrie special pentru a cerceta variante ale coronavirusului care ar putea să ducă la o înrăutăţire a epidemiei locale, lucrând cu 10 laboratoare. INSACOG a descoperit varianta B.1.617, cunoscută la nivel comun drept varianta indiană, în luna februarie, spune unul dintre membrii marcanţi ai grupului Ajay Parida. 

Grupul a raportat apoi descoperirea către Centrul pentru Prevenţia Bolilor indian înainte de 10 martie, avertizând că numărul de infectări ar putea să crească foarte rapid în unele părţi ale ţării, iar apoi au transmis rezultatele Ministerului Sănătăţii indian. Ulterior, INSACOG a pregătit o declaraţie pentru a informa oamenii cu privire la noua mutaţie. Ministerul nu a acţionat, însă, ci a aşteptat două săptămâni înainte de a face publice descoperirile, însă a eliminat cuvintele „extrem de îngrijorătoare” din comunicatul final.

„Dovezile ştiinţifice nu au fost luate în considerare atunci când au fost elaborate politici publice. Eu ştiu unde se opreşte responsabilitatea mea. Noi, cercetătorii suntem aici să furnizăm dovezi ştiinţifice, stabilirea politicilor publice este treaba guvernului”, a spus şeful INSACOG, Shahid Jameel.

„Noua variantă a fost ca o bombă cu ceas”

Deşi guvernul indian luase la cunoştinţă existenţa mutaţiei Covid-19, nu a luat nicio măsură pentru a opri adunările publice de mare amploare, iar numărul de infecţii a crescut de patru ori în aprilie faţă de luna anterioară.

Însuşi prim-ministrul indian Modi, alături de alţi politicieni au organizat şi participat la mitinguri electorale masive pentru alegerile locale în toată ţara, atât în martie şi în aprilie. Guvernul a permis, de asemenea, organizarea unor festivităţi religioase la care au aprticipat milioane de hinduşi.

„A fost accentuat cu mare claritate că dacă nu vor fi luate măsuri serioase cu rapiditate, se va ajunge în punctul în care va fi mult prea târziu pentru a preveni un număr imens de decese”, a spus directorul centrului indian pentru prevenţia bolilor, vorbind de o întâlnire la care au participat oficiali din guvern, fără să precizeze ce rang aveau aceştia.

Nu doar cercetătorii din cadrul INSACOG şi-au exprimat îngrijorările cu privire la situaţia pandemică. Grupul de lucru naţional responsabil de consilierea Ministerului Sănătăţii indian pe probleme de pandemie a tras, de asemenea, un semnal de alarmă. 

„Noua variantă a fost ca o bombă cu ceas, mai ales că potenţialul ei de răspândire este imens”, a spus directorul unui institut de genetică care a studiat eşantioane de virus din regiunea Punjab.

Criza sanitară din India: Mai mult decât sfâşietoare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de părere că situaţia sanitară din India este mai mult decât sfâşietoare. Sistemul sanitar este copleşit de numărul record de bolnavi, spitalele având culoarele pline cu paturi şi tărgi cu pacienţi.

Guvernul, care iniţial nu a luat măsuri pentru a preveni o astfel de criză, se străduieşte acum să facă faţă situaţiei, iar ajutorul a început să sosească de peste hotare. Cu toate acestea, criza nu a atins cote maxime, vârful pandemiei fiind aşteptat în 2-3 săptămâni.

India se confruntă în prezent şi cu un deficit de oxigen, care este o resursă esenţială pentru supravieţuirea pacienţilor cu Covid în stare gravă. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care guvernele locale din India îşi păzesc cu atenţie sporită resursele, uneori livrând oxigenul cu escortă militară.

Mai multe spitale au rămas fără resurse de oxigen, joi, iar şansele de supravieţuire ale sutelor de pacienţi în stare grav scad semnificativ în această situaţie. Unora dintre pacienţi li s-a spus chiar că sunt pe cont propriu şi că trebuie „să îşi facă propriile aranjamente”.

În New Delhi, oamenii aşteaptă ore întregi să primească oxigen pentru membrii familiilor lor. Cozile sunt interminabile. Medicii spun că sunt epuizaţi iar oamenii furioşi, frustraţi şi disperaţi. Cei aflaţi la coadă au declarat pentru CNN că aşteaptă mai mult de  25 de ore pentru a primi oxigen. Unii fac cu schimbul la coadă. Odată ajunşi în faţă însă, nu există garanţie că vor putea primi oxigen din cauza cererii foarte mari iar aprovizionarea este redusă. 

În aceste condiţii, oamenii sunt disperaţi iar cei care şi-au pierdut rudele au apelat la instalaţii improvizate în aer liber pentru îngroparea şi incinerarea în masă a persoanelor decedate, după ce casele de pompe funebre au fost copleşite de numărul mare de morţi. Astfel, cetăţenii au început să construiască crematorii în parcuri, în parcări şi pe străzi pentru a-şi putea înmormânta persoanele dragi. Totodată, se caută în continuare locuri în care acest ritual să aibă loc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite