Gruparea Statul Islamic loveşte din nou: afirmă că l-a decapitat pe ostaticul britanic David Haines

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) din Irak a publicat, sâmbătă, o nouă înregistrare video în care se prezintă decapitarea ostaticului britanic David Haines, în vârstă de 44 de ani, ameninţat cu execuţia în urmă cu două săptămâni, informează BBC.

Organizaţia teroristă susţine în cadrul videoclipului că acest nou act de cruzime a fost realizat ca represalii faţă de intrarea Marii Britanii în coaliţia de luptă împotriva Statului Islamic.

Marea Britanie, împreună cu Statele Unite ale Americii, desfăşoară atacuri aeriene asupra unor poziţii controlate de Statul Islamic în Irak.

„Numele meu este David Cawthorne Haines. David Cameron este responsabil în întregime pentru moartea mea. Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu au curaj să le spună nu americanilor”, este declaraţia lui David Haines din înregistrare.

La rândul său, premierul brtanic David Cameron a caracterizat drept un „act diabolic pur” executarea lui David Haines, declarând totodată că va face tot posibilul ca ucigaşii săi să fie prinşi.

„Este un act diabolic pur. Inima mea este alături de familia lui David Haines, care a dat dovadă de un curaj extraordinar şi tărie de-a lungul acestui calvar. Vom face tot ce stă în puterea noastră să prindem aceşti criminali şi să ne asigurăm că vor răspunde pentru acţiunile lor”, a spus David Cameron, potrivit BBC.

Dacă înregistrarea video este autentică, va fi vorba de cea de-a treia decapitare în decurs de o lună realizată de Statul Islamic împotriva unor cetăţeni occidentali, după execuţia jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff.

Călăul lui David Haines din înregistrare mai menţionează că noua alianţă dintre Statele Unite şi Marea Britanie nu va face nimic altceva decât să „accelereze distrugerea” britanicilor, împingându-i într-un „alt război sângeros care nu poate fi câştigat”.

Extremiştii musulmani afirmă în cadrul celui mai recent videoclip, intitulat „Un mesaj către aliaţii Americii”, că un alt ostatic britanic va fi executat, dacă Marea Britanie nu renunţă la ofensiva militară.

În vârstă de 44 de ani şi tată a doi copii, scoţianul David Haines a fost răpit în martie 2013 în Siria, în timp ce desfăşura prima sa misiune în calitate de lucrător pentru un ONG francez, în tabăra de refugiaţi din Atme.

image

FOTO dailystar.co.uk

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite