Grecia: Siemens îşi răscumpără integritatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atena şi întreprinderea germană Siemens sunt pe punctul de a semna un compromis juridic care să pună punct trecutului şi să deschidă calea pentru investiţii curate în viitor.

Siemens, ca şi alte mari întreprinderi ca Daimler, MAN sau Ferrostal au mituit la greu ani la rând mai mulţi responsabili eleni, cu scopul de a pune mâna pe contracte suculente, cum ar fi modernizarea reţelei telefonice greceşti, sistemul de securitate a Jocurilor Olimpice din 2004 sau livrarea de submarine, susţinând, astfel, acelaşi sistem corupt care ameninţă astăzi să ducă la prăbuşirea Atenei, scrie publicaţia germană „Süddeutsche Zeitung". Statul grec, în incapacitate de a-şi plăti facturile, datorează, 150 de milioane de euro către Siemens.

 Potrivit compromisului, încheiat zilele trecute, Siemens va renunţa la 80 de milioane de euro şi va plăti penalităţi, dar va putea participa la alte proiecte viitoare în valoare de 170 de milioane de euro, cum ar fi extinderea metroului din Atena. Acordul, numit „pact de integritate" de către greci şi „autopurificare" de către nemţi, poate deveni un model pentru viitoarele investiţii în Grecia.

Pe de altă parte, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a retrogradat statul elen la nivelul de „faliment controlat", în urma acordului încheiat cu creditorii privaţi pentru anularea parţială a datoriilor. În acelaşi timp, companiile şi populaţia au continuat să-şi retragă depozitele din băncile din Grecia într-un ritm rapid în ianuarie, a anunţat Banca Centrală Europeană (BCE). Acesta este un nou semn al declinului încrederii în sistemul bancar al ţării. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite