FP România nr. 45 – o ediţie „nucleară”. Plus alte subiecte, mai paşnice

0
0
Ediţia FPR de aprilie/ mai 2015
Ediţia FPR de aprilie/ mai 2015

Ne privesc arsenalele nucleare din lume – sau măcar cele din Europa? Redacţia americană a centrat această ediţie pe împlinirea a 70 de ani de la primul test nuclear din istorie. A fost începutul erei atomice, în care trăim şi astăzi, vom trăi şi mâine – chiar dacă ignorăm această sabie de deasupra capetelor. Plus alte subiecte, mai paşnice – inclusiv o călătorie de pl[cere prin Tbilisi.

Cum mai trebuie citită FP România: 

Axa Washington – Bucureşti: Parteneriatul strategic americano-român în acţiune.

 Revistă americană în limba română – făcută la Washington, adăugită la Bucureşti.

 Revista americano-română de politică internaţională, economie şi idei; plus cultură, inovaţii şi altele.

Finalmente, pe ce lume trăim – mersul lumii, pas cu pas. 

scenarii atomice 

Ce e dedesubt

Sute de kilograme de uraniu au dispărut, în 1960, din Pennsylvania. Au fost îngropate, otrăvindu-i pe localnici – ori le-a furat Israelul pentru a-şi construi bomba nucleară?

De Scott C. Johnson

Expuşi? 

Este mortală radiaţia în doze mici? Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu. Ar putea fi nevoie de mai mult de un milion de oameni şi de o mulţime de şoareci pentru a găsi răspunsul.

De Sarah Laskow

Dezarmare şi modernizare

În termeni de număr al ogivelor, cursa înarmării nucleare s-ar putea să se fi încheiat. Dar masiva modernizarea în curs a armelor existente subminează întregul proces de dezarmare.

De John Mecklin

puntea de observaţie

Declanşatorul iranian 

Este perspectiva unui Iran nuclear o ameninţare, o distragere a atenţiei, sau ambele?

De David Rothkopf

Atotputernica rublă

Vladimir Putin este doar ultimul dintr-un lung şir de şefi de stat cu un nefast ataşament sentimental faţă de moneda ţării lor.

De Debora Spar

Setea Chinei

Petrolul transformă politica externă a ţării. Pot SUA gestiona consecinţele?

De Keith Johnson

Blocarea inspiraţiei

Regatul Unit şi Australia speră să zdrobească ingeniosul jurnal online al AQAP prin cenzură extremă. Urmează Statele Unite? (Dacă ar fi să punem totul într-o altă perspectivă, pentru că am descărcat toate cele 13 numere din Inspire publicate până astăzi, ca material de cercetare pentru acest articol, teoretic aş putea să primesc 130 de ani de închisoare în Marea Britanie şi aproape 200 de ani în Australia.) 

De James Bamford

Umbra lui Pasternak

Simt cititorii vestici o aversiune faţă de literatura contemporană rusă? 

De Owen Matthews

Prin Tbilisi, cu ghidul FP

interviu de Paul Rimple

FP Europa

Arme pentru România

Pe ce ar trebui cheltuit noul miliard de euro dat Apărării? Câteva întrebări FPR despre ce pot face cei 2% din PIB pentru starea Armatei române. Şi câteva răspunsuri de la gen (r) Alexandru Grumaz. 

NATO - ca putere nucleară

În faţa comportamentului Rusiei în Ucraina, Aliaţii europeni revin asupra actualităţii armelor nucleare tactice (americane) din Europa. În context, atât la Moscova, cât şi la Washington se vorbeşte chiar de amplasarea unora asemenea arme în estul Europei. 

De Octavian Manea 

Mercenari contra terorişti 

Contraofensiva nigeriană împotriva grupării islamiste Boko Haram sugerează o abordare eficientă a luptei antiterorism: nu chiar angajarea mercenarilor, dar flexibilizarea structurilor specializate în lupta antitero.

De Rufin Zamfir 

#diasporacontează

Dacă politica de la Bucureşti a tras deja pe linie moartă problematicile diasporei, izbucnite în noiembrie trecut, FPR continuă serialul pe aceste teme. Două noi analize – despre cât de importante sunt aici experienţele educaţionale şi profesionale din străinătate şi ce mai pot face românii de pretutindeni pentru ţara de origine. 

Resurse umane premium

Ce câştigă România din plecarea studenţilor în străinătate. De Clara Volintiru

Societatea civilă din afara ţării

Pe lângă un lobby susţinut şi acţiuni concrete de tip economic, diaspora poate să se canalizeze pe activităţi de soft power. De Manuela Mot

feature 

Blestemul pământului 

Burundi este de zece ori cât statul American Maryland, dar are o populaţie aproape dublă. Fraţii se omoară acum între ei pentru câţiva acri de pământ. Următorul război civil din Africa va fi pentru teren agricol? De Jillian Keenan

perspective

În tranziţie

Malaika s-a considerat întotdeauna femeie. Iar în urmă cu opt ani, la vârsta de 22 de ani – după aproximativ 12 operaţii estetice şi o serie de tratamente hormonale – corpul i se potrivea, în sfârşit, cu identitatea. Astăzi, ea este una dintre sutele de mii de persoane din India care se identifică drept hijra, membră a unei comunităţi ce cuprinde eunuci, travestiţi şi transsexuali.

Fotografii de Yannick Cormier

Kim Siddorn repetă istoria

În august anul acesta, la cea de-a 750-a aniversare a Bătăliei de la Evesham, câteva sute de oameni se vor aduna în Anglia rurală pentru a reconstitui bătălia sângeroasă care l-a costat viaţa pe Simon de Montfort – rebelul conte din Leicester care a instaurat  primul Parlament englez. Kim Siddorn va fi „regizorul” acestei piese; bărbatul de 73 de ani face parte din Regia Anglorum, un grup care se ocupă de reconstituiri istorice şi care se concentrează pe viaţa oamenilor care au populat Insulele Britanice între secolele VIII şi XV.

Momentul lui Putin

Mă interesează datele acestei situaţii, atât cât pot fi cunoscute. Totuşi, nu pot afecta momentul lui Putin, după cum nici el nu nu mă poate afecta pe mine. Citesc despre aceste circumstanţe ca şi cum aş citi Hamlet, studiindu-le în speranţa că voi înţelege cum iau oamenii decizii în diverse situaţii.

De Raymond Biesinger

Este Regatul Eremit într-adevăr răuvoitor – sau doar neînţeles?

Suki Kim şi Bill Richardson, despre Coreea de Nord – “Am predat fiilor elitei, tineri în vârstă de 20 de ani, care vor deveni viitorii lideri. La fel ca şi  negociatorii nord-coreeni pe care i-ai menţionat, nici aceşti băieţi nu se abat niciodată de la propriul scenariu.”

Piaţa asiatică a mireselor

În timp ce căsătoriile internaţionale au devenit o industrie înfloritoare în Asia, există şi o parte întunecată a fenomenului: traficul uman joacă un rol important în acest tip de migraţie, determinând unele state să impună restricţii cu privire la activităţile de intermediere a căsătorilor.

De Jake Scobey-Thal

Inovaţii – drone acvatice, gunoi spaţial şamd

De Simon Engler

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite