VIDEO Povestea controversată din spatele filmului anti-islamic care a aprins lumea arabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumea islamică s-a reaprins în urma controversei provocate de filmul anti-islamic FOTO Reuters
Lumea islamică s-a reaprins în urma controversei provocate de filmul anti-islamic FOTO Reuters

Jurnaliştii de la „Wall Street Journal“ au descoperit autorul scurtmetrajului “Muhammad Movie Trailer“, care a provocat furia musulmanilor din întreaga lume şi a dus la moartea ambasadorului american din Libia, în urma unui atac.

În filmul care durează 14 minute, vocile care apar nu par ale unor actori, ci sincronizări digitale. Actorii spun că ar fi fost înşelaţi de către producători, iar „WSJ“ a vorbit cu cel care se identifică drept Sam Bacile, autorul scurtmetrajului. 

Cine ar fi Sam Bacile?

El ar fi un antreprenor din domeniul imobiliarelor, are 52 de ani şi trăieşte în California. Potrivit publicaţiei americane, bărbatul spune că este un evreu american, susţinut de donaţii din partea comunităţii evreieşti. El a descris islamul ca un „cancer“. 

Filmul a fost postat de utilizatorul Sam Bacile în iulie pe YouTube, dar până de curând nu a fost cunoscut. 

Miercuri, jurnaliştii americani au aflat că nu există niciun bărbat numit Sam Bacile pe teritoriul SUA, iar israelienii au spus că nu au găsit nici ei vreo indicaţie a unei astfel de identităţi, deci se pare că e vorba de un pseudonim. 

„Wall Street Journal“ a luat urma apelului telefonic şi a descoperit că a fost făcut din Cerritos, California. În documentele oficiale, locuinţa ar fi aparţinut unui anume Nakoula Basseley Nakoula. În momentul când s-au dus în Cerritos, un tânăr a răspuns la uşă şi le-a spus că bărbatul ar fi locuit acolo până de curând. 

Care mai sunt legăturile dintre Nakoula şi Sam Bacile? Într-un anunţ online pentru un casting legat de un film de aventuri în deşert listează două nume: Sam Basseley şi Nakoula. 

Bacile şi Nakoula sunt aceeaşi persoană?

Cei de la Associated Press au dat de urma apelului de telefon al lui Sam Bacile în Los Angeles, la o adresă unde au găsit un domn Nakoula. Acel om le-a spus că este managerul companiei care a produs filmul. AP a aflat că el este un creştin copt, iar regizorul filmului a fost îngrijorat de tratamentul musulmanilor asupra creştinilor copţi. Nakoula a negat că ar fi Sam Bacile. 

Plecând mai departe pe pista numelui Nakoula, jurnaliştii au aflat că în iunie 2011 această persoană a ieşit din închisoare, după 21 de luni de arest din cauza unor fraude bancare. Printre poreclele sau identităţile folosite de Nakoula ar fi cea de Mark Basseley Youssef sau Youssef M. Basseley. 

CNN a vorbit cu Steve Klein, un activist anti-Islam care a fost consultant pentru scenariul filmului. El le-a declarat jurnaliştilor că Bacile se ascunde acum. „E în depresie, e foarte supărat. Am vorbit cu el de dimineaţă şi mi-a zis că e foarte îngrijorat pentru ceea ce s-a întâmplat cu ambasadorul“. 

Klein este cunoscut pentru opoziţia sa împotriva construcţiei moscheii din localitate Temecula, în sudul Los Angeles-ului în 2010. 

Trailer pentru un film de 5 milioane de dolari?

Circumstanţele în care a fost realizat filmul sunt extrem de misterioase şi controversate. Informaţii date de Sam Bacile, cel care s-a identificat drept regizorul filmului, spune că acesta era trailerul unei producţii mai lungi. Aceasta ar fi fost finanţată 5 milioane de dolari de către nişte investitori evrei - o acuzaţie care ar putea înfuria comunitatea islamică jignită de către film. 

În interiorul filmului există scene care-l arată pe profetul Mohamed drept un afemeiat şi un pedofil. Referinţele jignitoare la adresa islamului şi a profetului Mohamed par a fi adăugate ulterior, nu în momentul filmării. 

Persoanele care au declarat că au făcut parte din distribuţia filmului spun că producătorul şi-a bătut joc de ei. „Am fost înşelaţi în privinţa intenţiilor şi motivelor filmului şi nu suntem în spatele acestor acuzaţii“, au declarat ei pentru presa americană. 

„Suntem şocaţi de modul drastic cum a fost scris scenariul şi minciunile care ni s-au spus. Suntem întristaţi de tragediile care s-au întâmplat“, au mai spus unele persoane din distribuţie. 

Aparent, cei care au fost implicaţi ca actori în acest film au fost „racolaţi“ de pe site-ul backstage.com, o platformă respectabilă de locuri de muncă în industria de film. Ei au văzut un anunţ despre un film „istoric, de aventură, localizat în deşertul arab“. Producătorul ar fi fost Sam Bassiel. În anunţ se căutau bărbaţi şi femei, iar personajul principal era numit George: „un lider puternic, romantic, tiran, un ucigaş nemilos“. 

Acest lucru a fost confirmat şi de o actriţă din film, care a vorbit cu site-ul gawker.com. Ea a spus că scenariul se numea „Desert Warrior“, iar personajul principal era George. Acest George a devenit apoi Muhammad. 

Scurt metrajul care a provocat furia islamică

Cum a devenit filmuleţul viral?

Iniţial, filmul a fost pus într-un cinema rămas necunoscut, dar a atras doar 10 oameni, potrivit cotidianului „Los Angeles Times“. În acel moment s-ar fi numit „Innocence of Bin Laden“. 

Scânteia a fost aprinsă de curând, deşi filmul exista de mai multă vreme pe YouTube. Morris Sadek, un creştin copt, care are origini americane şi egiptene a descoperit filmuleţul. Sadek este un activist care trăieşte în Washington şi este un cunoscut militant anti-Islam. 

Pe 6 septembrie, Sadek le-a trimis un e-mail jurnaliştilor din întreaga lume, promovând un eveniment care urma să aibă loc pe 11 septembrie. În cadrul acestuia urma să vorbească pastorul Terry Jones, cel care a devenit celebru pentru că a ars o copie a Coranului. La finalul e-mailului, Sadek a inclus şi filmul de 14 minute. 

Materialul realizat de CNN despre această situaţie 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite