FOTO Succesul operaţiunilor SUA în Africa de Nord-Est, umbrit de creşterea ameninţării teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători ai grupării teroriste al-Shabab, afiliată reţelei al-Qaeda. FOTO: Yahoo News
Luptători ai grupării teroriste al-Shabab, afiliată reţelei al-Qaeda. FOTO: Yahoo News

Unitatea SEAL a Forţelor Navale ale SUA a întreprins săptămâna aceasta două raiduri periculoase, în Libia şi Somalia, cu scopul de a-i captura pe un lider al grupării al Shabab şi unul dintre rândurile al-Qaeda. Una dintre misiuni s-a încheiat cu succes, cea de-a doua a fost un eşec, însă operaţiunile SUA riscă să genereze exact efectul opus instaurării păcii.

Unitatea de elită SEAL l-a arestat sâmbătă pe liderul terorist Anas al Liby în timp ce operaţiunea desfăşurată pe teritoriul Somaliei, în oraşul Barawe, a eşuat în a-l captura pe Ikrima, comandantul grupării al-Shabab, responsabilă pentru atacul de la centrul comercial din Nairobi.

Liby, al cărui nume real este Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, se afla pe lista FBI a celor mai căutaţi infractori din lume încă de la întocmirea ei, la puţin timp după atentatele de la 11 septembrie 2001. Acesta a fost dat în urmărire internaţională pe baza suspiciunilor că ar fi implicat în seria de atacuri asupra ambasadelor SUA din Tanzania şi Kenya, în 1998.

Şirul evenimentelor are un început chiar mai îndepărtat. Anas al-Liby a primit azil politic din partea Marii Britanii în 1995, în urma unui complot nereuşit împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak. Din cauză că în Egipt nu ar fi avut parte de un proces corect, Liby a cerut azil.

Terorist, refugiat în Marea Britanie cu permisiunea autorităţilor

Se presupune că libianul a obţinut permisiunea de a trăi în Marea Britanie după ce şi-a oferit ajutorul pentru a îndeplini o a doua misiune de asasinare a dictatorului egiptean. Liby a făcut întocmai şi a rămas pe teritoriul britanic, deşi operaţiunea a fost, de asemenea, fără succes.

La numai un an de la bombardamentele împotriva corpurilor diplomatice străine, extremistul locuia în Marea Britanie. Curând însă, a fost acuzat de Statele Unite că a organizat cele două atentate teroriste din Kenya şi Tanzania şi s-a prezentat în faţa aceloraşi judecători care s-au ocupat şi de procesul lui Osama bin Laden.

Din cauza probelor insuficiente, Liby nu a putut fi reţinut de Scotland Yard. Încă un an mai târziu, apartamentul lui din Manchester a fost percheziţionat de poliţişti, care au găsit un manual de 180 de pagini scrise de mână, adresat luptătorilor reţelei al-Qaeda. Până la descoperirea poliţiştilor, Liby fugise deja din Marea Britanie.

Însă pe cinci octombrie teroristul a fost surprins de o ambuscadă a forţelor speciale americane, ajungând în cele din urmă în arestul celor mai mari duşmani ai lui.

Ambuscada hollywoodiană

Abu Anas al-Libi cobora din maşina lui, în Tripoli, după terminarea rugăciunilor de dimineaţă, când trei maşini cu oglinzi fumurii l-au înconjurat. Câţiva agenţi au ieşit din maşini cu armele îndreptate spre libian şi cu feţele acoperite, potrivit declaraţiilor membrilor familiei lui care au fost martorii scenei din spatele ferestrelor casei.

Extremistul în vârstă de 49 de ani a fost scos cu forţa din maşină şi capul i-a fost acoperit cu o glugă. Agenţii au reuşit să-l împiedice la timp să ajungă la pistolul ascuns în maşină şi l-au mutat într-una din cele trei maşini străine. Evenimentul, care se aseamănă izbitor de tare cu scenele pline de suspans ale unui film de acţiune, nu a durat mai mult de câteva minute.

SUA au confirmat raidul, însă fiul teroristului a declarat pentru un post local de televiziune că agenţii care i-au arestat tatăl erau libieni, deoarece aveau un accent specific locuitorilor capitalei Tripoli. Cert este că Liby şi-a părăsit ţara şi urmează să fie judecat pentru atentatele din 1998, când au murit peste 20 de oameni.

Efectul de bumerang

Însă operaţiunea eşuată din Somalia ar putea avea urmări total diferite faţă de intenţiile de a descuraja viitoarele atacuri. Analiştii avertizează că îndeplinirea misiunilor din trecut împotriva liderilor grupării al Shabab nu oferă nicio garanţie de eficienţă, iar operaţiunea eşuată ar putea chiar să agraveze situaţia.

Clădirea vizată de Echipa SEAL 6 ar fi fost o ascunzătoare a luptătorilor străini care intrau în rândurile teroriştilor al Shabab. Experţii americani au avut informaţii potrivit cărora liderul grupării, identificat doar sub numele Ikrima, nu se afla în clădire.

Însă militarii au fost nevoiţi să facă faţă unui atac surprinzător de puternic din partea insurgenţilor, care au răspuns cu focuri de arme şi grenade. Agenţii americani au fost nevoiţi să se retragă pentru a evita posibilele victime neimplicate în conflict.

„Shabab se adaptează continuu”, a declarat un occidental implicat în organizarea serviciilor de securitate din Nairobi. „Există lideri care se află pe teren, militanţi care îndeplinesc rolul de consilieri, militanţi cu experienţă în fabricarea explozibilelor şi a tacticilor de gherilă. Dacă omori unul, întotdeauna există altul care îi este pregătit să-i ia locul. Această ofensivă puternică împotriva al Shabab se va întoarce împotriva (occidentalilor)”, a mai spus sursa.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite