UPDATE Raid al armatei SUA în Libia: un lider al reţelei teroriste al-Qaeda a fost capturat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi din armata Libiei. FOTO: Reuters
Soldaţi din armata Libiei. FOTO: Reuters

Forţele de securitate ale SUA au efectuat sâmbătă raiduri în Libia şi Somalia, la două săptămâni de la atacul asupra centrului comercial din Nairobi, capturând unul dintre liderii reţelei teroriste al-Qaeda, fiind acuzat de autorităţi că este implicat în bombardarea ambasadelor americane din Kenya şi Somalia, în 1998.

Pentagonul a anunţat că liderul terorist Anas al Liby a fost capturat în urma raidului din Libia, în timp ce operaţiunea desfăşurată pe teritoriul Somaliei, în oraşul Barawe, a eşuat în a-l captura sau a-l ucide pe suspectul vizat de trupele speciale americane. 

Cea de-a doua ţintă a armatei americane se presupune că ar fi unul dintre liderii grupării al-Shabab, care şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul din Nairobi, în urma căruia au murit 67 de oameni.

În urma operaţiunii împotriva terorismului organizată de Statelor Unite, Abu Anas al Liby este reţinut în mod legal de armata americană într-un loc sigur din afara Libiei”, a declarat George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Prezenţa lui Liby în capitala Tripoli a fost raportată încă de anul trecut, ceea ce a dus la suspiciuni potrivit cărora musulmanul ar putea avea misiunea de a stabili o nouă filială în Libia a reţelei internaţionale al-Qaeda.

Liby, în jur de 49 de ani, este acuzat de Statele Unite ale Americii că a luat parte  la bombardările asupra ambasadelor americane din Africa de Est, care au făcut la acea vreme 224 de victime. Mai mult, guvernul SUA au fost dispuse să ofere o recompensă de cinci milioane de dolari pentru orice informaţie care ar putea duce la arestarea suspectului.

Tot sâmbătă, forţele speciale americane au un raid în Somalia, asupra locuinţei în care se afla unul dintre liderii grupului islamist Al-Shebab, potrivit declaraţiilor emise de reprezentanţii din administraţia de la Washington, citaţi de mass-media americană.

Astfel, potrivit surselor media o echipă a trupelor speciale au efectuat acţiunea contra liderului Al-Shebab după ce acesta a fost reperat într-o vilă din oraşul Barawe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al grupării islamiste, Abdulaziz Abu Musab, operaţiunea a fost realizată în comun de către "britanici şi turci". El a adăugat că acest atac a "eşuat", reprezentantul Al-Shebab fiind citat de agenţia de ştiri Reuters.

Libia cere explicaţii SUA

Guvernul de la Tripoli susţine că nu a fost informat de Statele Unite despre operaţiunea forţelor speciale americane efectuată pe teritoriul Libiei, operaţiune care a avut drept rezultat capturarea unui lider al reţelei teroriste Al-Qaida, relatează AFP.

"Guvernul de la Tripoli solicită explicaţii în legătură cu răpirea unui cetăţean libian care era căutat de autorităţile din Statele Unite. (...) Guvernul libian a contactat autorităţile americane pentru a le cere explicaţii în legătură cu acest subiect", se arată într-un comunicat al Guvernului de la Tripoli.

Statele Unite au confirmat că au efectuat operaţiuni speciale în Somalia şi Libia, capturându-l, la Tripoli, pe un lider al reţelei teroriste Al-Qaida suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania. "În urma unei operaţiuni americane pentru combaterea terorismului, Abu Anas al-Libi este deţinut de armata americană într-o locaţie din afara Libiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little.

Statele Unite susţin că Guvernul libian a fost informat despre operaţiunea forţelor speciale americane efectuată la Tripoli.

Abu Anas al-Libi, pe numele real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, în vârstă de 49 de ani, urmează să fie transferat în Statele Unite pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam şi Nairobi, soldate cu 213 morţi şi 5.000 de răniţi. Abu Anas al-Libi era membru al organizaţiei Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de reţeaua teroristă Al-Qaida.

În paralel, Statele Unite au confirmat un raid al unităţilor speciale americane la o bază islamistă a grupării somaleze Al-Shebab. "Pot confirma că, pe 4 octombrie, militari americani au efectuat o operaţiune antiteroristă împotriva grupului islamist Al-Shebab", a declarat George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Atacul a avut loc sâmbătă dimineaţă la o bază islamistă din Barawe, într-o zonă de coastă, în regiunea Shabelle, la 240 de kilometri sud de capitala Somaliei, Mogadishu. În urmă cu patru ani, unităţi speciale ale Forţelor Navale americane au ucis în aceeaşi zonă un lider al reţelei teroriste Al-Qaida.

Martori au declarat că numeroşi militari au coborât dintr-un elicopter şi au atacat o clădire de două etaje, situată pe plajă, într-o bază a miliţiilor islamiste Al-Shebab, afiliate Al-Qaida. Postul de radio somalez Shabelle a relatat că un combatant Al-Shebab a fost ucis, iar alţii au fost răniţi. Un lider al miliţiilor islamiste a confirmat atacul. "Inamicii lui Allah au încercat să ia prin surprindere comandourile mujahedinilor, într-un atac nocturn, venind cu un elicopter militar, dar au eşuat şi le-am dat o lecţie", a declarat pentru AFP Mohamed Abu Suleiman, un lider al grupului Al-Shebab.

Mişcarea islamistă somaleză Al-Shebab - având denumirea completă Harakat Al-Shebab Al-Mujahedin (HSM - Mişcarea Tinerilor Mujahedini) - este afiliată reţelei teroriste Al-Qaida şi este suspectată de implicare în numeroase atentate comise în Africa, cel mai recent fiind atacul care a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi (Kenya), soldat cu zeci de morţi.
 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite