FOTO Atenţionare MAE pentru Filipine! Vulcanul Taal, situat lângă Manila, scoate cenuşă şi fulgere. Seismolog: „Ne aşteptăm la o erupţie periculoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fulgere ieşind din vucalnul Taal FOTO Profimedia
Fulgere ieşind din vucalnul Taal FOTO Profimedia

De teama unei erupţii periculoase a vulcanului Taal, autorităţile din Filipine au dispus evacuarea de urgenţă a aproape un milion de persoane din apropierea capitalei Manila. La Talisay, o localitate din apropiere, ploaia a transformat cenuşa în noroi.

GALERIE FOTO

Un nor de cenuşă de 1 kilometru înălţime şi câteva cutremure au fost semnalele date duminică în urma trezirii vulcanului Taal, astfel că specialiştii de la Institutul de Seismologie din Filipine (PHIVOLCS) au ridicat nivelul de alertă la 3, care indică activitate magmatică ce poate duce la o erupţie periculoasă în câteva săptămâni. Cel mai înalt grad de alertă este 5, când erupţia este în desfăşurare. Taal a început duminică să arunce cenuşă şi fulgere, ducând la evacuarea a 16.000 de persoane până acum.

Situat la 66 de kilometri de Manila, acesta este unul dintre cei mai activi vulcani de pe insula Luzon.

„Viteza cu care s-a intensificat activitatea vulcanului Taal ne-a luat prin surprindere. Am identificat prezenţa magmei. Se află încă la adâncime, nu a ajuns la suprafaţă. Ne aşteptăm la o erupţie periculoasă în orice moment“, a declarat Maria Antonia Bornas, seismolog PHIVOLCS.

Autorităţile avertizează că o erupţie a vulcanului Taal ar putea stârni un tsunami.

La Talisay, un oficial a relatat că ploaia a transformat cenuşa în noroi, ceea ce a dus la evacuarea unui număr mai mare de rezidenţi din comunităţile izolate.

„Nu avem electricitate. Alimentarea cu apă a fost sistată, aşa că avem nevoie de apă potabilă“, a spus oficialul filipinez.

La Manila, măştile de protecţie s-au epuizat foarte rapid după ce rezidenţii au fost sfătuiţi să le poarte atunci când ies afară.

În ciuda faptului că nu este înalt, Taal este considerat unul dintre cei mai periculoşi vulcani activi de pe glob. A erupt de peste 30 de ori în ultimele cinci secole, utlima dată în 1977. În urma erupţiei din 1911, 1.500 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Filipine se află pe Cercul de foc al Pacificului, o regiunea activă din punct de vedere seismic.

Atenţionare MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Filipine că Institutul local de seismologie şi vulcanologie (PHIVOLCS) a anunţat că activitatea freatică a vulcanului Taal, situat pe insula Batangas, la 66 de kilometri de Manila, a progresat într-o erupţie magmatică în dimineaţa zilei de luni, 13 ianuarie. Peste 7 mii de persoane au fost evacuate din provinciile Batagas şi Cavite şi este în curs evacuarea totală a persoanelor de pe o rază de 14 km faţă de principalul crater al vulcanului.

Potrivit MAE, în Manila se înregistrează în continuare căderi de cenuşă, iar atmosfera este extrem de încărcată.

Aeroportul din Manila (Ninoy Aquino International Airport) este închis din data de 12 ianuarie, iar începând cu data de 13 ianuarie şcolile au fost închise în zona metropolitană a capitalei Manila şi regiunea Luzon.

Se recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în R. Filipine în această perioadă, iar pentru cei care se află deja în această ţară, în zonele afectate, să respecte întocmai indicaţiile autorităţilor locale, să folosească măşti de protecţie şi să se informeze cu privire la activitatea vulcanului Taal.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Manila şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro. 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://manila.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite