Fidesz şi-a alocat pâinea şi cuţitul în presa ungară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun membru al partidelor de opoziţie nu face parte din recent înfiinţatul Consiliu pentru Media, organism care răspunde de repartizarea frecvenţelor radio şi influenţează direct conţinutul emisiunilor de radio, televiziune şi a site-urilor de internet, a comentat presa din Ungaria, după alegerea componenţei acestuia.

Împreună cu Fundaţia Serviciilor Publice, Consiliul pentru Media face parte din noua lege a presei, iniţiată de partidul de guvernământ Fidesz, lege criticată nu numai de opoziţe, ci şi de organizaţii internaţionale, inclusiv UE şi OSCE, din cauza prevederilor care reduc libertatea de expresie. Scandalul a fost declanşat de modul în care au fost aleşi membrii Consiliului pentru Media. Dacă în Fundaţia Serviciilor Publice şi-au găsit loc şi reprezentanţii celor trei partide de opoziţie - socialiştii, LMP şi Jobbik, cei patru membri ai Consiliului şi preşedintele său fac parte din Fidesz.

O comisie de desemnare a candidaţilor pentru acest organism trebuia să aleagă, prin consens, membrii Consiliului. Cum nu s-a realizat consensul (existau şi propuneri pentru reprezentanţii partidelor de opoziţie), alegerea finală s-a realizat prin votul Parlamentului.
De vreme ce deţine majoritatea, partidul de guvernământ şi-a votat, în exclusivitate, candidaţii. Deputaţii LMP au părăsit sala înainte de vot. Liderul socialiştilor, Attila Mesterhazy, a declarat că Fidesz doreşte să lichideze încă o contrapondere democratică, deoarece o presă multicoloră este un indiciu al democraţiei. În viitor, controlul Fidesz va deveni exclusiv chiar şi asupra televiziunilor comerciale, un lucru nemaiîntâlnit în Europa.

Potrivit analistului Laszlo Majtenyi, prin Consiliul pentru Media, Fidesz va avea o influenţă serioasă asupra repartiţiei frecvenţelor, conţinutului televiziunilor comerciale, asupra programelor mediei publice şi asupra întregii activităţi a agenţiei MTI.Membrii Consiliului pentru Media sunt aleşi pe o perioadă de nouă ani, ei rămânând pe aceste poziţii chiar dacă, la viitoarele alegeri parlamentare, Fidesz ar pierde puterea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite