Fidel Castro a reapărut în public pentru a vota la alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fidel Castro a reapărut în public FOTO Reuters
Fidel Castro a reapărut în public FOTO Reuters

Reapariţia în public a lui Fidel Castro pentru a participa la alegerile legislative de duminică din Cuba a fost unicul eveniment notabil al acestui scrutin în care absenţa opoziţiei ar urma să conducă la sfârşitul lui februarie la realegerea, fără surprize, a preşedintelui Raul Castro.

Fidel Castro a votat în cursul după-amiezii la secţia nr. 1 din Piaţa Revoluţiei din Havana, unde a votat întotdeauna înainte de a se îmbolnăvi grav în iulie 2006 şi de a-şi delega puterea fratelui său Raul Castro, a indicat Agenţia de informaţii naţională.

Liderul cubanez, în vârstă de 86 de ani, nu a mai apărut în public de la 21 octombrie, când l-a însoţit pe unul dintre miniştrii venezueleni de la acea vreme, Elias Jaua, la Hotel National.

O fotografie publicată în presa locală îl arată îmbrăcat cu o cămaşă neagră în carouri şi cu jachetă neagră, pregătindu-se să vorbească cu oamenii în biroul de vot, sprijinit de un baston.

Circa 8,5 milioane de cubanezi au fost chemaţi duminică la urme pentru a-i alege pe cei 612 membri ai Adunării Naţionale.

Cele aproape 30.000 de birouri electorale din întreaga ţară s-au deschis la ora locală 07.00 pentru desemnarea a 612 membri ai parlamentului cubanez, printre care preşedintele în exerciţiu Raul Castro, 81 de ani, şi celebrul său frate Fidel.

Niciun candidat al opoziţiei nu a participat la acest scrutin care ar urma de asemenea să-i stabilească şi pe cei 1.269 de delegaţi din 15 adunări provinciale şi să nu pună în discuţie puterea partidului unic, Partidul Comunist Cubanez.

După formarea sa, noua Adunare Naţională va proceda la alegerea Consiliului de Stat, organ executiv suprem, ai cărui 30 de membri îşi vor alegere la 24 februarie preşedintele, care ar urma să fie, fără surpriză, Raul Castro, ce îşi va începe astfel al doilea mandat.

Conform unor noi dispoziţii, scrutinul marchează pentru prima dată în ultima jumătate de secol revenirea la limita de două mandate de cinci ani, impusă din nou celor mai înalţi oficiali ai ţării.

Generaţia „istorică“, la putere de la Revoluţia cubaneză din 1959, ar urma astfel să cedeze parţial locul unei noi generaţii de lideri care ar putea apărea în prim plan odată cu alegerea lor în Consiliul de Stat.

Raul Castro a urma astfel să-şi părăsească postul în 2018.

La rândul lor, privaţi de candidaţi, fără acces la mass-media controlate în întregime de stat şi de partidul unic, disidenţii cubanezi calificaţi de putere ca fiind „mercenari“  în solda SUA, au făcut apel la absenteism sau la votul în alb.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite