Fenomenul bizar care rupe Africa în două: fisura masivă are 3.200 kilometri lungime. Ce a provocat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen neobișnuit îngrijorează oamenii de știință. O fisură masivă care străbate Africa este aproape de a împărți continentul în două, formând astfel cel de-al șaselea ocean al Pământului. Fisura are o lungime de 3.200 de kilometri.

Oamenii de știință spun că acest lucru va duce în cele din urmă la formarea unui nou ocean și va da naștere unui nou continent.

Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la  Universitatea Virginia Tech, tările de-a lungul coastei de sud-est ar deveni o insulă uriașă, creând o mare complet nouă, din Etiopia până în Mozambic, relatează Daily Mail.

Este rezultatul îndepărtării a două plăci tectonice una de cealaltă, dar mecanismul exact nu a fost pe deplin înțeles la momentul respectiv.  

Un studiu publicat în luna iunie a constatat că o ejecție masivă de rocă supraîncălzită care iese din miezul planetei noastre provoacă ruptura.

Oamenii de știință au prezis de mult timp că Africa se va împărți în două, formând un nou continent cu Somalia și jumătate din Etiopia, Kenya și Tanzania.

Africa se rupe în două FOTO Captură video
Africa se rupe în două FOTO Captură video

Va deschide în cele din urmă cu bazin oceanic?

Așa-numitul Rift din Africa de Est (EARS) s-a format în urmă cu cel puțin 22 de milioane de ani, dar a demonstrat activitate în ultimele decenii - o fisură a apărut de-a lungul Etiopiei în 2005 și se lărgește cu o rată de un inch (2,5 cm) pe an.

Ken MacDonald, profesor la Universitatea din California, Santa Barbara, a declarat: „Ceea ce nu știm este dacă această ruptură va continua în ritmul actual pentru a deschide în cele din urmă un bazin oceanic, precum Marea Roșie, și apoi mai târziu la ceva mult mai mare, ca o versiune mică a Oceanului Atlantic”.

Sau ar putea să accelereze și să ajungă acolo mai repede? Sau s-ar putea bloca, așa cum a făcut Atlanticul înainte de a începe să se ivească adevăratul fund al mării? În ritmul actual, o mare de dimensiunea actuală a Mării Roșii s-ar putea forma în aproximativ 20-30 de milioane de ani”.

Devine mai mare

Cercetătorii cred că EARS devine mai mare deoarece două plăci tectonice se îndepărtează una de cealaltă - placa somaleză în est și placa nubiană în vest.

Mișcarea celor două plăci tectonice a fost observată în 2004 de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Delft din Țările de Jos, care au descoperit că EARS se mișcă cu câțiva milimetri pe an.

EARS se întinde de la Golful Aden în nord până la Zimbabwe în sud și este o serie de văi adânci, escarpe abrupte și vârfuri vulcanice. Rifturile continentale, precum EARS, sunt generate, în primul rând, de plăcile tectonice care se îndepărtează una de cealaltă, ceea ce, la rândul lor, trag și întind scoarța terestră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite