Facebook a eliminat 63.000 de conturi într-o singură țară. Care a fost motivul

0
Publicat:

Meta Platforms (META.O) a precizat că a eliminat aproximativ 63 000 de conturi de Facebook din Nigeria care încercau să se implice în escrocherii financiare de extorcare sexuală destinate în principal bărbaților adulți din Statele Unite.

Facebook a șters zeci de mii de conturi FOTO: Arhivă
Facebook a șters zeci de mii de conturi FOTO: Arhivă

Escrocii online nigerieni, cunoscuți sub numele de „Yahoo boys”, sunt cunoscuți pentru escrocherii care variază de la a se da drept persoane aflate în nevoie financiară sau prinți nigerieni care oferă un randament excepțional al unei investiții, scrie reuters.com.

Meta a precizat într-o declarație că conturile eliminate includeau, de asemenea, o rețea coordonată mai mică de aproximativ 2 500 care erau legate de un grup de aproximativ 20 de persoane.

„Ei au vizat în principal bărbați adulți din SUA și au folosit conturi false pentru a-și masca identitatea”, a declarat Meta.

În cazul extorcării sexuale, sau „sextortion”, oamenii sunt amenințați cu publicarea unor fotografii compromițătoare, reale sau false, dacă nu plătesc pentru a le opri.

Ancheta a arătat că majoritatea tentativelor escrocilor au eșuat și, deși vizau în principal adulți, au existat și tentative împotriva minorilor, pe care Meta le-a raportat Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați din SUA.

Compania a declarat că a folosit o combinație de noi semnale tehnice dezvoltate pentru a ajuta la identificarea extorcării sexuale.

Escrocii din Nigeria au devenit cunoscuți drept „escrocii 419”, după secțiunea din codul penal național care se ocupa - ineficient - de fraudă.

Pe măsură ce dificultățile economice se agravează în această țară cu peste 200 de milioane de locuitori, escrocheriile online au luat amploare, cei care se află în spatele lor operând din căminele universitare, suburbiile sărace sau cartierele bogate.

Meta a declarat că unele conturi ofereau sfaturi pentru realizarea de escrocherii.

„Eforturile lor au inclus oferirea de a vinde scenarii și ghiduri pe care să le folosească atunci când escrochează oameni și partajarea de linkuri către colecții de fotografii pe care să le folosească atunci când alimentează conturi false”, a declarat Meta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite