Explozie la Bagdad, în momentul deschiderii summitului arab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie s-a produs joi după-amiază în apropierea ambasadei Iranului din centrul Bagdadului, în momentul deschiderii summitului liderilor arabi, primul din Irak din ultimii 22 ani, relatează AFP.

„Este un obuz de mortier care a căzut în apropiere de ambasada Iranului, spărgând geamurile dar fără a provoca victime", a declarat un ofiţer de poliţie pentru AFP. Această ambasadă se află la câteva sute de kilometri de Zona Verde, sector ultraprotejat unde se desfăşoară summitul.

Adepţii jihadului au făcut apel pe site-ul lor în urmă cu două zile „la un atac împotriva cartierului general al summitului arab".

Summitul a început la palatul republican prin recitarea unor Sura din Coran. Nouă dintre cei 21 de şefi de stat arabi care participă la reuniune (Siria a fost exclusă din cauza reprimării manifestaţiilor) au ajuns în capitala irakiană, supusă unor măsuri de securitate excepţionale, care paralizează de facto oraşul.

Discursul de deschidere a fost rostit de preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie libian (CNT), Mustafa Abdeljalil, a cărui ţară asigură preşedinţa rotativă a Ligii.

În cadrul summitului de la Sirt, din 2010, colonelul Muammar Gaddafi a fost cel care a prezidat summitul. El a fost înlăturat de la putere şi ucis.

Şefii de stat arabi au apărut la televiziune aşezaţi în jurul unei mese ovale.

Această reuniune, care oficializează revenirea Irakului în familia arabă, este marcată de venirea istorică a emirului Kuwaitului, la peste 20 de ani de la invadarea ţării de către trupele lui Saddam Hussein, dictator executat la sfârşitul lui 2006.

Ei trebuie în special să îşi exprime sprijinul pentru poporul sirian fără a cere totuşi plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad pe care nu l-au primit însă la reuniune.

Capitala irakiană arată ca o fortăreaţă

Bagdadul oferea încă de miercuri o panoramă inedită cu ocazia găzduirii primului său summit arab din 1990, cu o armată pe picior de război traversând străzile devenite teren de fotbal, o reţea mobilă cu abonaţi absenţi şi o populaţie somată să rămână în locuinţe, relatează AFP.

Toţi locuitorii din Bagdad care au avut mijloace au plecat din capitala irakiană, baricadată de o săptămână pentru a primi miniştri şi demnitari din lumea arabă. Această întâlnire, prezentată ca un simbol al noului Irak independent, va culmina joi cu un summit al şefilor de stat.

Dar pentru imensa majoritate a locuitorilor, nu se pune problema de a circula liber.

Irak

Porţiuni întregi din oraş au fost închise, în special în jurul Zonei Verzi, un cartier ultraprotejat unde ar urma, teoretic, să aibă loc summitul, iar copiii joacă bucuroşi fotbal pe străzi. Cele care sunt deschise sunt pline de puncte de control asupra cărora veghează tancurile şi soldaţii.

Peste 100.000 de soldaţi şi poliţişti au fost mobilizaţi pentru summit. În ceea ce îi priveşte pe alţi angajaţi, aceştia au primit o săptămână liber de la Guvern cu această ocazie.

Chiar pentru un oraş ca Bagdadul, securitatea atinge cote inedite. Doar în urmă cu opt zile reţeaua extremistă Al-Qaida a reuşit să detoneze trei bombe în plin centrul Bagdadului, dintre care una în apropierea Ministerului de Externe.

Oaspeţii serviţi în hotelui de angajaţi turci aduşi special, irakienii nu prezintă incredere

La Mansour, unul dintre cele şase hoteluri de lux renovate pentru această ocazie, personalul, inclusiv şefii, este format din sute de turci.

„Sunt aici doar pentru cinci zile, am venit cu firma (turcă) ce administrează acest hotel pentru a servi clienţii. Se pare că niciun irakian nu este calificat pentru această muncă", mărturiseşte unul dintre ei, Ameer, venit din Adana şi puţin entuziasmat de ideea de a munci în Irak.

Telefonia mobilă, întreruptă de frica atentatorilor

Bagdad

Mulţi locuitori din Bagdad au descoperit miercuri când s-au trezit că reţeaua de telefonie mobilă a încetat să funcţioneze, deşi nu a fost făcut niciun anunţ în acest sens.

Motivul îl găsim pe pe site-ul islamist Honein, unde se putea citi miercuri următorul mesaj: „Comunicaţiile au fost întrerupte la Bagdad în această dimineaţă şi toate mobilele au încetat să mai funcţioneze deoarece (forţele de securitate) sunt terifiate de mujahedini şi îi cerem lui Allah să ne acorde puterea de a lovi Zona Verde cu mortierele furiei".

„Îi cerem lui Allah să le dea forţă atentatorilor noştri sinucigaşi pentru a arunca în aer cartierul general al summitului arab", scrie un altul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite