Experţi ai ONU compară legea iraniană privind vălul cu un „apartheid”

0
Publicat:

Experţi independenţi ai ONU şi-au exprimat vineri îngrijorarea cu privire la proiectul de lege din Iran ce ar înăspri pedepsele pentru femeile care nu poartă vălul în public, comparându-l cu un „apartheid bazat pe gen”.

Legea va permite sancțiuni mai severe
Legea va permite sancțiuni mai severe

De la Revoluţia Islamică din 1979, legea iraniană le cere tuturor femeilor să poarte un văl care să le acopere gâtul şi să-şi ascundă părul în locuri publice.

Cu toate acestea, tot mai multe femei iraniene apar cu capul descoperit pe stradă, o tendinţă care a fost accentuată de mişcarea de protest declanşată de moartea în arest în septembrie anul trecut a Mahsei Amini, o tânără reţinută pentru încălcarea codului vestimentar strict, scrie Agepres.

Majoritari la guvernare şi în Parlament, conservatorii apără fervent obligaţia vălului. În luna mai, sistemul judiciar şi guvernul au propus un proiect de lege numit „Sprijin pentru cultura hijabului şi a castităţii”, care sugerează consolidarea sancţiunilor, inclusiv a sancţiunilor financiare, împotriva „oricărei persoane care îşi îndepărtează vălul în locuri publice sau pe internet”. Dar fără a merge atât de departe încât persoana respectivă să poată fi închisă.

Femeile și fetele, forțate să se supună total

Proiectul de lege ar putea fi descris ca o formă de apartheid bazat pe gen”, au transmis opt experţi ai ONU pentru drepturile omului într-un comunicat.

Autorităţile par să guverneze prin discriminare sistemică cu intenţia de a forţa femeile şi fetele să se supună complet”, au adăugat ei.

Experţii, inclusiv raportorul special pentru Iran şi membrii grupului de lucru al ONU privind discriminarea împotriva femeilor şi fetelor, spun că proiectul de lege, precum şi restricţiile existente sunt „discriminatorii şi pot constitui o persecuţie bazată pe gen”.

„Proiectul de lege încalcă şi drepturile fundamentale, cum ar fi dreptul de a participa la viaţa culturală, interzicerea discriminării de gen şi libertatea de opinie şi exprimare”, potrivit experţilor, care sunt mandataţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar nu vorbesc în numele organizaţiei.

Ei critică, de asemenea, utilizarea în proiectul de lege a unor termeni precum „nuditate” şi „lipsă de castitate” şi solicită autorităţilor să reconsidere legislaţia şi să „asigure exercitarea deplină a drepturilor omului pentru toate femeile şi fetele din Iran”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite