Expert israelian: Statul Islamic lucrează la un program masiv de arme chimice

0
0

Organizaţia teroristă Statul Islamic dezvoltă un program masiv de arme chimice şi a transmis o parte din tehnologiile sale unor adepţi de-ai săi din Occident, spune un expert israelian.

Statul Islamic lucrează la un program masiv de arme chimice, urmând să le folosească inclusiv în Occident, avertizează Dany Shoham, expert în arme chimice şi biologice la Centrul de Studii Strategice Begin-Sadat din cadrul Universităţii Bar-Ilan.

Jihadiştii din Statul Islamic „au reuşit să obţină gaz muştar. În plus, au încercat să obţină agenţi iritanţi, dar au eşuat. Totuşi, teroriştii au reuşit să obţină clor, pe care l-au folosit în repetate rânduri în atacuri. Putem spune astfel că toate acestea fac parte dintr-un program masiv de fabricare de arme chimice“, a declarat Dany Shoham pentru Sputnik.

Întrebat dacă teroriştii din Statul Islamic ar fi putut să transmită o parte din aceste tehnologii unor adepţi şi complici de-ai lor din Occident, expertul israelian a răspuns afirmativ.

„Da, în mod sigur da. Cred că e posibil ca ei să fi transmis astfel de informaţii mercenarilor şi adepţilor lor“, a afirmat el.

Conform unor înregistrări video descoperite la Mosul (Irak), Statul Islamic a făcut experimente cu sulfat de taliu şi o substanţă necunoscută pe bază de nicotină.

Potrivit expertului, este vorba de substanţe extrem de toxice, care chiar şi în doze foarte mici pot provoca moartea.

„Crearea acestor substanţe necesită un echipament sofisticat. Cred că teroriştii au deja la dispoziţie compuşi chimici conţinând nicotină şi taliu“, conchide expertul israelian.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite