Europa scapă de cerşetorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa ia măsuri împotriva românilor care apelează la mila publică. Cerşetorii sunt vânaţi de poliţie în Austria şi expulzaţi din Franţa. Franţa, Spania, Norvegia, Finlanda şi Austria sunt doar o parte dintre ţările care au probleme cu români care trăiesc, la colţ de stradă, din mila trecătorilor.

Iritate de numărul mare de cerşetori români, primăria şi poliţia din oraşul austriac Salzburg au organizat zilele acestea o operaţiune de amploare în urma căreia au prins peste 30 de români care cereau insistent bani de la trecători.

Potrivit presei locale, cerşetorii locuiau în corturi instalate sub copaci, chiar în centrul oraşului. Mame cu bebeluşi în braţe, tineri cu handicap fizic şi bătrâni, aleşi în aşa fel încât să provoace mila austriecilor.

Citiţi şi:

S-a întors roata? O femeie din Spania fost găsită la cerşit în Galaţi!

Bebeluşi şi adulţi cu handicap

„Sigur că provoacă milă. Însă să le dai bani înseamnă doar să ajuţi capi interlopi fără scrupule. Banii nu ajung la oamenii amărâţi", a asigurat viceprimarul  Salzburgului, Harry Preuner.  Operaţiunea poliţiei austriece poate rămâne fără rezultate, comentează cotidianul „Krone". Dacă nu au fost prinşi cerşind, românii pot fi acuzaţi de încălcarea legii de înregistrare la autorităţi sau şedere ilegală.

Alţi aproape 100 de romi originari din România au fost expulzaţi ieri dintr-o tabără din regiunea Pas-de-Calais situată în nordul Franţei. Nu aveau apă curentă şi nici curent. Singura lor sursă de venit era cerşitul, relatează portalul „youphil".

Românii s-au plâns jurnaliştilor că au încercat să se angajeze, dar că autorităţile au refuzat să le dea permis de muncă.

Primarul localităţii în vecinătatea căreia locuiau rromii a admis că e depăşit de situaţie. „Nu există niciun pic de voinţă din partea rromilor de a se integra. Nu aş putea ajuta niciodată nişte oameni care îşi exploatează femeile şi propriii copii punându-i să cerşească", a declarat primarul.

Migrează spre nord

Deja obişnuiţi ai marilor oraşe din inima Europei precum Paris, Viena sau Berlin, cerşetorii români au ajuns acum şi în nordul continentului. Ei au devenit agresivi, se ţin după trecători şi agresează verbal clienţii magazinelor din oraşul Sandnes, din nord-estul Norvegiei, relatează presa locală. 

Numărul cerşetorilor români creşte simţitor pe timpul verii, iar autorităţile norvegiene nu au ce face pentru că cerşetoria este legală.
O situaţie similară există şi în Finlanda. Aici însă autorităţile pun piciorul în prag. 

Ministrul de Interne de la Helsinki a cerut un studiu cu privire la posibilitatea de interzicere a cerşetoriei la nivel naţional. „Cerşetoria a devenit în mod clar mai agresivă şi este din ce în ce mai legată de fenomenul infracţional. Operaţiunile par să fie, de asemenea, bine organizate", a declarat oficialul.

Suedia cere explicaţii

Suedia este îngrijorată de creşterea numărului de cerşetori din ţările din sud-estul Europei. Autorităţile locale din Stockholm au convocat recent ambasadorii statelor vizate să dea explicaţii.

Ambasada României a asigurat că va sprijini autorităţile suedeze  în problema cerşetorilor români, oferind contacte ONG-urilor de profil şi ale bisericilor româneşti din Suedia.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite