Finanţele pregătesc amnistia fiscală. Avertismentul FMI privind „iertarea“ de taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avansat recent ideea unei amnistii fiscale, reluând aceeaşi iniţiativă pe care a avut-o şi în perioada 2015 – 2016 pe când ocupa aceeaşi funcţie. Studii efectuate de FMI arată însă că, pe termen lung, efectele vor fi dezastruoase, fiind foarte posibil ca oamenii să nu-şi mai plătească taxele şi impozitele, ştiind că oricum vor fi iertaţi.

Săptămâna trecută, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că la nivelul ministerului pe care îl conduce au loc discuţii despre o amnistie fiscală. 

”Este un posibil mecanism pentru a stimula partea de economie românească. N-am să vă dau acum detalii referitor la această idee, dar este în lucru un astfel de mecanism şi vom discuta în următoarele zile la nivelul conducerii Comisiei şi la nivel de Guvern pentru a vedea dacă o astfel de măsură poate fi aplicată şi care vor fi efectele”, a declarat Ministrul Finanţelor, conform Mediafax.

”Amnistia nu are un prag. Se poate decide dacă cei care sunt în situaţia aceasta, dacă-şi achită, cum a fost în 2015 până la un moment în timp, principalul, să li se şteargă, să spunem, penalităţile şi jumate din dobânzi. Atunci s-a dat maximul ce se poate da”, a explicat Teodorovici.

Însă, potrivit unor studii publicate de FMI, asemenea amnistii fiscale sunt bune doar pe termen scurt şi în anumite condiţii. Ele reflectă trei slăbiciuni majore ale ţărilor care apelează la amnistii fiscale: o administraţie fiscală slabă, un sistem juridic slab şi o politică fiscală neadecvată (cu un sistem fiscal prea complex, de exemplu), scrie Hotnews, arătând că amnistiile fiscale îşi au costurile lor pe termen mediu şi lung. 

„De exemplu, dacă cetăţenii se aşteaptă la un nou program de amnistie fiscală ei vor înceta să mai achite taxele, în speranţa că viitorul program în va ierta. Şi, de cele mai multe ori, asemenea aşteptări se auto-îndeplinesc”, arată sursa citată.

Deja vu octombrie 2015?

În urmă cu 3 ani, Guvernul a anunţat că va scuti şi persoanele fizice, pe lângă firme, de la plata penalităţilor stabilite pentru întârzierea la achitarea datoriilor către bugetul de stat, precum cele provenite din închirierea unor imobile sau din drepturi de autor, dar ar putea renunţa şi la o parte din dobânzile aplicate.

"A fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, destinat contribuabililor persoane fizice şi juridice care au de plătit dobânzi şi penalităţi de întârziere (aferente impozitelor neachitate - n.r.), să le putem şterge penalităţile dacă îşi vor plăti până în martie 2016 principalul şi dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanţii pentru această eşalonare", a declarat ministrul de atunci al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă.

El a arătat că, astfel, firmele pot participa la licitaţii, după ştergerea acestor penalităţi, Guvernul dorind să impulsioneze piaţa.

Ministrul a precizat că penalităţile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016.

"Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalităţile care se şterg, şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse", a menţionat Teodorovici.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă companiile care înregistrau la 30 septembrie 2015 datorii la bugetul de stat urmau să fie scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achitau până la 31 martie 2016 obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate urmau să fie anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.

De asemenea, trebuiau să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie şi 31 martie 2016.

Firmele cu datorii urmau să depună toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, al cărei termen maxim era 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenţiona să anuleze şi penalităţile de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date şi stinse până atunci, cu condiţiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligaţii de plată principale şi să depună cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la 30 iunie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite