Erdogan încearcă să crească influența Turciei în Asia Centrală în timp ce Rusia este împotmolită în război

0
0

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat vineri statele turcice din Asia Centrală, zonă ce reprezintă o intersecţie energetică şi comercială majoră, să-şi consolideze cooperarea cu Ankara, aceasta din urmă sperând să profite astfel în această regiune de slăbirea Rusiei, care s-a împotmolit în războiul din Ucraina, comentează AFP.

Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

În faţa războiului din Ucraina care a deschis o „perioadă delicată şi plină de riscuri, devine încă şi mai necesar să ne consolidăm cooperarea, solidaritatea şi armonia”, a spus Erdogan la summitul Organizaţiei Statelor Turcice (OET), care se desfăşoară în oraşul uzbec Samarkand.

El a pledat şi pentru crearea cât mai rapidă a unui Fond de investiţii turcic, ce ar permite consolidarea cooperării economice între ţările din regiune.

Fondată în anul 2009 sub numele de „Consiliul Turcic”, Organizaţia Statelor Turcice (OET) reuneşte patru foste republici sovietice din Caucaz (Azerbaidjan) şi Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan), alte două ţări având statut de observator, respectiv Turkmenistan şi Ungaria. Prin intermediul acestei organizaţii Turcia încearcă să-şi sporească influenţa în această regiune dominată de decenii de Rusia prin alianţe militare şi economice.

Însă invazia rusă în Ucraina a deturnat oarecum atenţia Moscovei de la zona central-asiatică şi a neliniştit ţările din această regiune, care încep să privească tot mai mult spre relaţiile cu alte zone, în special China, dar şi Europa.

Totuşi, Turcia şi Rusia, care de altfel cooperează pe numeroase teme, ar putea găsi un teren de înţelegere pentru a exercita o influenţă comună în regiune, întrucât interesele lor nu sunt incompatibile, deşi Moscova nu vede cu ochi buni vreo influenţă concurentă în zona central-asiatică, explică Andrei Grozin, specialist în Asia Centrală la Institutul Comunităţii Statelor Independente.

Statele central-asiatice ar putea face parte din cele două uniuni, turcă şi rusă, luând din fiecare ce le interesează, apreciază la rândul său Bayram Balci, fost director al Institutului Francez pentru Asia Centrală.

Dar în timp ce Turcia încearcă să vândă drone militare fostelor republici sovietice şi să exercite acolo o „soft power” prin proiecte culturale, schimburile comerciale între aceste ţări sunt încă limitate, ajungând la circa 7,3 miliarde de dolari în 2019, faţă de cele circa 25 de miliarde de dolari cu China şi circa 29 de miliarde de dolari cu Rusia sau cu UE.

Principalul anunţ al summitului de la Samarkand a fost cel transmis de Ankara, conform căreia Republica turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională, se va alătura OET cu statutul de membru observator.

În discursul său la summit, preşedintele Erdogan l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orban pentru lupta sa „pentru democraţie” în interiorul Uniunii Europene, consemnează agenţia EFE.

„Ca membru observator, îi mulţumesc cu adevărat fratelui meu Viktor Orban pentru puntea pe care a construit-o între Europa şi lumea turcică. Îl felicit pentru lupta sa pentru democraţie în UE. Nu toţi duc această luptă”, a susținut preşedintele turc.

În discursul său la summit, Orban a insistat asupra dorinţei sale de a se ajunge la pace în Ucraina şi a criticat acţiunile care merg spre escaladarea conflictului ruso-ucrainean. Uniunea Europeană a intrat într-o „spirală a escaladării” şi organizaţiile internaţionale devin tot mai politizate, limitând posibilitatea dialogului substanţial bazat pe raţiune, a subliniat Orban în intervenţia sa, potrivit agenţiei MTI.

Premierul ungar a mai estimat că Europa nu are o „voinţă proprie” asupra conflictului ruso-ucrainean şi doar urmează politica externă a SUA. Prin urmare, a continuat el, aceasta înseamnă că, deja slăbită de sancţiunile impuse Rusiei, UE se va confrunta în anii următori cu o situaţie economică dificilă.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri