Emiratele Arabe Unite. Acte de sabotaj vizând patru nave, în apropiere de portul Fujairah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portul Fujairah
Portul Fujairah

Patru nave comerciale, inclusiv două petroliere saudite, au fost vizate de acţiuni de sabotaj în apropierea portului Fujairah din Emiratele Arabe Unite, a anunţat Ministerul de Externe de la Abu Dhabi, care a precizat că nu s-au înregistrat victime, relatează postul CNBC.

Incidentul s-a produs duminică în apropiere de portul Fujairah, un centru major pentru exportul de petrol, aflat la mică distanţă de strâmtoarea Ormuz.Khalid Al-Falih, ministrul pentru Energie de la Riad, a declarat că navele saudite au fost avariate semnificativ, afirmând că incidentul reprezintă o „evoluţie periculoasă”.

Incidentul nu s-a soldat cu vreo victimă la bordul navelor, a precizat ministerul, adăugând că nicio scurgere de carburant sau agenţi chimici periculoşi nu a avut loc.

Ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a deplâns luni faptul că două petroliere saudite au fost victime ale ”sabotajului”, care ameninţă securitatea livrărilor de petrol.

Pagube importante au fost cauzate structurii unei nave, precizează Khalid al-Falih, citat de agenţia saudită oficială SPA, potrivit Reuters.

”Comiterea unor acte de sabotaj vizând nave comerciale şi civile şi ameninţarea securităţii celor de la bord este un eveniment grav”, a subliniat ministerul din EAU.

Autorităţile competente au luat ”toate măsurile necesare şi au deschis o anchetă, cooperând cu organisme locale şi internaţionale”, a adăugat ministerul.

Diplomaţia din EAU a îndemnat comunitatea internaţională ”să-şi asume responsabilităţile în împiedicarea comiterii unor astfel de acţiuni de către părţi care încearcă să aducă atingere securităţii navigaţiei”.

Ministerul a catalogat, pe de altă parte, drept ”nefondate” zvonuri de mai devrem, duminică, potrivit cărora avau loc incidente în portul Fujairah, apreciind că activităţile din port se desfăşurau nornal, fără vreo întrerupere.

Deşi cei din Emirate nu menţionează natura actelor de sabotaj, autorităţile din Iran au precizat, într-un comunicat dat publicităţii, luni dimineaţă, că ar fi vorba despre explozii la bordul a două petroliere.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Ministerul iranian de Externe, Abbas Mousavi, şi-a exprimat îngrijorarea privind exploziile care au afectat cele două petroliere şi a solicitat mai multe detalii privind ceea ce s-a întâmplat, scrie AP.

Acest incident are loc în plină escaladare a tensiunilor în regiunea Golfului Persic, unde armata Statelor Unite a desfăşurat mijloace militare suplimentare din cauza a ceea ce Washingtonul cataloghează drept o ameninţare iraniană.

Statele Unite au emis o nouă alertă privind traficul maritim în zona Golfului Persic, avertizând în legătură cu posibile acte de sabotaj în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

Pe de altă parte, un parlamentar iranian, Heshmatollah Falahatpisheh, a declarat duminică că informaţiile privind exploziile produse în apropiere de portul Fujairah arată că securitatea statelor din Golf este una fragilă.Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. 

Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, cu 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.În contextul amplificării tensiunilor între SUA şi Iran, mai mulţi lideri de la Teheran au avertizat în trecut că Iranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite