Discuţii secrete în vederea reluării relaţiilor între Arabia Saudită şi Iran. Ce spune prinţul moştenitor saudit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad bin Salman FOTO Arhivă
Mohammad bin Salman FOTO Arhivă

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a adoptat un ton conciliant faţă de Iran, spunând că doreşte să aibă relaţii „bune” cu marele rival al ţării sale, transmite AFP, precizând că acest comentariu survine pe fondul apariţiei unor informaţii despre desfăşurarea unor negocieri secrete între cele două ţări la Bagdad, în Irak.

Mari rivali regionali în Orientul Mijlociu, Iranul şi Arabia Saudită şi-au întrerupt relaţiile diplomatice acum mai bine de cinci ani.

„Iranul este o ţară vecină şi tot ce ne dorim este să avem o relaţie bună şi specială cu Iranul”, a declarat Mohammad bin Salman într-un interviu difuzat marţi seara, potrivit AFP.

„Nu dorim dificultăţi pentru Iran. Dimpotrivă, dorim o creştere economică în Iran şi să conducem regiunea şi lumea spre prosperitate”, a continuat el.

Această declaraţie reprezintă o schimbare de ton în comparaţie cu interviurile anterioare ale prinţului moştenitor, în care a acuzat regimul de la Teheran că alimentează insecuritatea regională, notează AFP.

Prinţul moştenitor saudit nu a spus nimic despre negocierile cu Teheranul.

Potrivit Financial Times, o primă întâlnire secretă între cele două părţi a avut loc pe 9 aprilie, la Bagdad, fiind facilitată de premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi.

Un diplomat occidental a declarat că a fost „informat în prealabil despre aceste discuţii”, care i-au fost prezentate ca „vizând crearea unor relaţii mai bune” între cele două ţări care se confruntă mai ales în războiul din Yemen.

Dacă Riadul a negat oficial aceste discuţii, Teheranul nu a făcut comentarii, apreciind doar că „întotdeauna a salutat” organizarea unui dialog cu saudiţii.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite