Directorul FBI este îngrijorat de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Al XIX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez FOTO EPA-EFE
Al XIX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez FOTO EPA-EFE

China aplică o strategie pe termen lung de a deveni cea mai puternică naţiune din lume, ajutându-se în acest scop inclusiv de agenţi infiltraţi în instituţii de învăţământ şi centre de cercetare din Statele Unite, afirmă directorul FBI, Christopher Wray, citat de The Washington Examiner.

„Denunţăm folosirea unor colectori neconvenţionali de informaţii, în special în mediul academic - profesori, oameni de ştiinţă şi studenţi - din întreaga ţară, atât în marile oraşe, cât şi în cele mici. Practic, în toate ramurile ştiinţifice“, a declarat Christopher Wray în faţa Senatului.

Potrivit lui Wray, agenţii chinezi profită de deschiderea şi „naivitatea“ comunităţii ştiinţifice americane pentru a face rost de informaţiile care îi interesează.

„Acest lucru constituie o ameninţare nu numai pentru statul american, dar şi pentru întreaga societate, care nu trebuie să lase situaţia fără răspuns“, a subliniat el.

În opinia senatorului republican Marco Rubio, care a asistat la aceste declaraţii, China reprezintă o ameninţare fără precedent pentru Statele Unite.

„Nu cred că în cei 240 de ani de istorie a ţării noastre am mai avut de-a face cu un potenţial concurent şi un adversar de o astfel de anvergură şi dotat cu o astfel de putere“, a conchis senatorul american.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite