Dezvăluiri. Fiul lui Osama bin Laden, Hamza, ar fi supraviețuit atacului SUA și conduce Al-Qaida din Afganistan
0Noi rapoarte de informații arată că, înainte de a muri, fostul lider Al-Qaida, Osama bin Laden, a pregătit terenul pentru ca fiii săi să resusciteze rețeaua teroristă, care este hotărâtă să răspândească din nou haos în lume. Unul dintre ei, presupus mort, ar fi la cârmă și a construit o dinastie militantă înfricoșătoare, spun experții, relatează Mirror.
Analizele sugerează că Hamza bin Laden, cunoscut drept Prințul moștenitor al terorii, a supraviețuit tentativelor CIA de a-l ucide, în 2019. Presupunerile conform cărora acesta ar conduce în secret al-Qaida sunt dublate de rapoarte ale serviciilor de informații conform cărora fratele său Abdullah este și el bine înrădăcinat în rețea. Aceasta înseamnă că tatăl lor, cel care a organizat atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, a pus bazele unei rețele teroriste și unei dinastii care să continue să răspândească teroare și după moartea sa.
Ei ar fi creat 10 tabere majore de antrenament al-Qaida în Afganistan, precum și legături globale cu alte grupări unite de ura lor față de Occident. Analizele sugerează că Hamza, în vârstă de 34 de ani, își petrece cea mai mare parte a timpului în Jalalabad, un focar terorist aflat la 160 de kilometri est de capitala Kabul.
Un raport consultat de Mirror afirmă: „Hamza bin Laden nu numai că este în viață, dar este implicat activ în resurgența Al-Qaida, un fapt bine cunoscut printre liderii talibani de rang înalt. Acești lideri... interacționează cu el, organizând întâlniri regulate și oferind siguranță pentru el și familia sa. Asta evidențiază o legătură profundă între al-Qaida și talibani, una pe care e crucial ca guvernele occidentale să o înțeleagă. [Hamza] urcat în vârful conducerii al-Qaida, dirijând cea mai puternică resurgență de la războiul din Irak.”
„Sub comanda sa, al-Qaida se regrupează și se pregătește pentru viitoare atacuri asupra unor ținte occidentale. Hamza este animat de o puternică determinare de a continua moștenirea tatălui său, ceea ce conferă o greutate simbolică și strategică acțiunilor sale. În plus, fratele lui Hamza, Abdullah bin Laden, joacă un rol esențial în această renaștere.”
Un alt raport afirmă că în aceste tabere sunt pregătiți luptători și atentatori sinucigași, care sunt instruiți cu privire la căi de a ieși din Afganistan pentru a lansa amenințări împotriva obiectivelor occidentale. Se crede că până la 21 de rețele teroriste operează în Afganistan, ceea ce face din această țară cel mai fierbinte punct al terorismului din lume. Potrivit celor mai recente evaluări, al-Qaida colaborează cu Statul Islamic, suscitând temeri din ce în ce mai mari cu privire la un nou atac de tip 11 septembrie 2001 asupra Occidentului.
Un alt document de informații consultat de Mirror avertizează: „Paralelele dintre situația actuală și preludiul atacurilor din 11 septembrie sunt alarmante. Absența unui guvern legitim și alinierea ideologică între regimul taliban aflat la putere și aceste grupări au transformat Afganistanul într-un paradis pentru extremism. Teroriști din exterior vin în număr mare în această țară pentru antrenament”.
De asemenea, se crede că al-Qaida și ISK, facțiunea regională a Statului Islamic, nu doar că coexistă, ci colaborează activ, inclusiv prin căsătorii între membri. „Acest fapt creează o rețea teroristă unificată și formidabilă. Acest lucru reflectă alianțele formate în trecut de principalii lideri ai terorismului și evidențiază un pericol tot mai mare”.
Se crede că Hamza și cele patru soții ale sale s-au refugiat în Iran vreme de mai mulți ani pentru a se ascunde de CIA. În 2019, președintele de atunci al SUA, Donald Trump, a afirmat că a ordonat o lovitură de succes asupra lui Hamza, un atac aerian despre care se crede că a avut loc în provincia Ghazni din sud-estul Afganistanului. Nicio dovadă ADN nu a fost obținută de CIA că acesta a fost ucis.
În 2022, Ayman al-Zawahiri, un egiptean care a condus al-Qaeda după ce Bin Laden senior a fost ucis de SUA în Pakistan (2011), a fost ucis într-un atac cu rachetă al CIA la Kabul.
Se crede că Hamza și liderul de facto al al-Qaida, Saif al-Adel, folosesc case sigure în Afganistan. Refugiile din Kandahar, Ghazni, Laghman, Parwan, Herat și Helmand le permit membrilor rețelei teroriste să călătorească spre și dinspre Iran, potrivit analizei consultate de Mirror.
„Resurgența și legăturile mai strânse dintre talibani și AQ, precum și înființarea taberelor sale de antrenament în Afganistan reprezintă o amenințare profundă la adresa Occidentului”, se mai adaugă în raportul citat. Acesta afirmă că în aceste tabere membrii învață că martiriul este cea mai înaltă realizare, ceea ce motivează „mulți recruți să se ofere voluntari pentru operațiuni sinucigașe”.
Se crede că una dintre tabere se află în provincia Helmand, unde trupele britanice își aveau baza în timpul luptelor împotriva talibanilor. Celelalte nouă cazărmi de instrucție ale al-Qaida se află în Ghazni, Laghman, Parwan, Uruzgan, Zabul, Nangarhar, Nuristan, Badghis și Kunar. Sursele spun că dezvoltarea acestor tabere reprezintă o amenințare în special pentru națiuni precum SUA și Marea Britanie, din cauza implicării lor în această regiune. Talibanii au recucerit Afganistanul după căderea Kabulului, în 2021.
„Talibanii, în ciuda asigurărilor date Occidentului, au menținut și cultivat legături mai strânse cu AQ și alții, oferind grupării un refugiu relativ sigur pentru regrupare și reconstrucție. Deși inițial s-a crezut că Hamza bin Laden a fost ucis... au apărut informații recente indicănd faptul că acesta a supraviețuit atacului”, se arată în analiza realizată de experți occidentali de informații.
Se crede că, în timp ce se ascundea, Hamza a fost ajutat de liderul terorist Sirajuddin Haqqani, care conduce familia criminală „Rețeaua Haqqani”, supranumită familia Soprano din Afganistan. Se bănuiește că a patra soție a lui Hamza este una dintre fiicele familiei Haqqani.
„[Implicarea lui Hamza] în reintroducerea taberelor de antrenament servește drept un simbol puternic pentru organizație. [Prezența sa consolidează moștenirea istorică a al-Qaida, inspirând recruții cu descendența directă în rețeaua lui Osama bin Laden. Toți cei 19 care au deturnat avioanele la 11 septembrie... au frecventat taberele de antrenament afgane. Relația dintre al-Qaida și aceste tabere a fost vitală pentru [grupare]. Taberele au furnizat forță de luptă pentru activitățile teroriste, iar atacurile reușite au stimulat recrutarea”, se mai arată în dosarul serviciilor de informații, citat de The Mirror.