Detalii despre primele cazuri de infecţie cu varianta Omicron în Hong Kong. Cum ar fi contractat virusul unul dintre cei contaminaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoană carantinată în Hong Kong numără zilele de carantină FOTO EPA-EFE
Persoană carantinată în Hong Kong numără zilele de carantină FOTO EPA-EFE

Una din persoanele depistate pozitiv la noua variantă de coronavirus Omicron în Hong Kong, în timp ce se afla în carantină, s-ar fi infectat de la vecinul său, relatează dpa.

Autorităţile din Hong Kong suspectează că sursa noii variante ar fi un sud-african care a fost carantinat pe 11 noiembrie,la sosirea în  Hong Kong.

Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost depistat pozitiv la un al doilea test PCR, efectuat pe 13 noiembrie.

El l-ar fi infectat pe vecinul său care avea camera vizavi de el, deşi amândoi s-au aflat în izolare strictă. Este vorba de un bărbat de 62 de ani care a avut un test pozitiv PCR pe 18 noiembrie - după trei teste anterioare negative.

Oficialii din Hong Kong cred că transmiterea ar fi putut ave loc în timpul deschiderii uşii pentru primirea meselor.

Ambii pacienţi sunt imunizaţi cu schemă completă.

Eric Feigl-Ding, epidemiolog la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani din Washington DC, a comentat cazul pe Twitter remarcând valori mari ale pragului ciclic (un prag de detecţie) în testele PCR ale celor doi.

„Încărcătura virală a ăstora doi depistaţi cu varianta  #B11529 în hotelurile din Hong Kong este FOARTE ridicată. Valorile Ct (prag ciclic) din testele PCR au fost de 18, respectiv 19. Asta înseamnă extrem de mult ţinând cont de faptul că amândoi avuseseră teste negative foarte recent. Se pare că eludarea protecţiei vaccinale s-ar aplica realmente acestei variante”, a notat specialistul.

Varianta  B.1.1.529.  numită vineri „Omicron” de OMS  a fost detectată în probe de la persoane infectate din Botswana, Africa de Sud, Israel, Belgia şi cel mai recent Germania. Un caz suspect au raportat şi autorităţile sanitare din Cehia.

Belgia este prima ţară europeană care a anunţat, vineri, că a descoperit un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre o femeie care a revenit din Egipt via Turcia la 11 noiembrie, fiind confirmată pozitiv la coronavirus pe 22 noiembrie, relatează AFP.

Este vorba de o femeie tânără nevaccinată care a prezentat simptome uşoare, similare celor gripale. Membrii familiei sale nu au manifestat simptome. Aceasta  avea o încărcătură virală mare la momentul diagnosticării de către cercetătorii de la universităţile  KU Leuven şi UZ Leuven, potrivit The Guardian.

Omicron este cea mai plină de mutaţii tulpină a coronavirusului SARS CoV-2 de până acum, stârnind îngrijorări în toată lumea că ar fi mult mai contagioasă decât varianta Delta şi mai capabilă să reziste la protecţia oferită de vaccinuri sau anticorpii unei infecţii anterioare cu coronavirus.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite