Departamentul de Stat acuză China de provocări împotriva Filipinelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful serviciului de presă al departamentului, Matthew Miller, a anunțat intenția Washingtonului de a sprijini Manila.

image

Administrația SUA susține că forțele chineze comit provocări împotriva navelor filipineze, Washingtonul intenționând să sprijine Manila. Această poziție a fost exprimată de șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat publicat sâmbătă.

Statele Unite sunt alături de Filipine pe fondul încălcării continue de către Garda de Coastă a Republicii Populare Chineze a libertății de navigație în Marea Chinei de Sud. Imaginile și videoclipurile recente, difuzate presei sunt o reamintire clară a hărțuirii și intimidării de către RPC a navelor filipineze în timp ce acestea sunt în patrule de rutină în zona sa economică exclusivă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al SUA.

"Îndemnăm Beijingul să se abțină de la provocări și acțiuni nesigure. Statele Unite continuă să monitorizeze îndeaproape și să înregistreze aceste acțiuni", a spus Miller. În versiunea sa, „Statele Unite, împreună cu aliații săi filipinezi, mențin o ordine internațională bazată pe regulile dreptușui maritim”. După cum a adăugat șeful serviciului de presă, Washingtonul „confirmă că un atac armat în Oceanul Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, asupra forțelor armate filipineze, a navelor sau aeronavelor guvernamentale, inclusiv a Gărzii de Coastă”, va activa tratatul de apărare reciprocă. intre tari.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării a declarat joi că Statele Unite continuă să-și sporească prezența militară în Marea Chinei de Sud și să intensifice tensiunile în regiune. El a adăugat că China și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea serioasă cu privire la bazele militare americane din Filipine și va proteja cu hotărâre suveranitatea teritorială a țării și drepturile și interesele maritime ale țării.

Există o dispută teritorială între China și Filipine, precum și cu alte țări din regiune, cu privire la arhipelagul Spratly (Nansha) din Marea Chinei de Sud. Aceste insule sunt valoroase datorită resurselor biologice bogate, a locației strategice la intersecția rutelor maritime din Oceanul Indian și Pacific și a potențialelor rezerve de petrol, gaze și minerale.

Colaborare SUA-Filipine

Statele Unite și Filipine, pe 12 aprilie, în urma unei întâlniri a șefilor ministerelor apărării și afacerilor externe ale celor două țări la Washington, au convenit să consolideze cooperarea în domeniul apărării, inclusiv cu scopul de a descuraja și de a răspunde la posibile amenințări.

În februarie, Washington și Manila au ajuns la un acord privind acordarea accesului armatei americane la patru noi baze din Filipine. Cele două state au o alianță de securitate de lungă durată care include Tratatul de apărare reciprocă și pactul EDCA din 2014, care permite trupelor americane să treacă prin cinci baze filipineze, inclusiv în apropierea apelor disputate. Odată cu extinderea pactului, Statele Unite au acces la cel puțin nouă baze militare. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite