Declaraţiile lui Orban în România îi vor afecta pe etnicii maghiari, avertizează socialiştii ungari

0
0

Declaraţiile recente ale lui Viktor Orban în România vor afecta minoritatea etnicilor maghiari, a avertizat luni Attila Mesterhazy, liderul Partidului Socialist ungar (opoziţie), apreciind că gestul premierului ungar reprezintă un amestec în treburile interne ale României, relatează MTI.

Declaraţiile lui Orban în România vor afecta minoritatea etnicilor maghiari "atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung", a avertizat Mesterhazy.

Orban i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii României să ia decizia "corectă" în cadrul referendumului de duminică privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, într-un discurs suţinut în cadrul unei şcoli de vară organizată în staţiunea românească Băile Tuşnad.

"Aş dori să urez românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică) este o posibilitate", a declarat Orban.

Potrivit MTI, Mesterhazy a subliniat că Orban s-a amestecat în mod deschis în treburile interne ale României, comiţând o "eroare gravă" pe ale cărei consecinţe le vor suporta etnicii maghiari din România.

Premierul ungar sublinia sâmbătă că nu este sarcina sa să evalueze ce face elita politică din România şi să îşi exprime părerea despre situaţia din ţară.

Orban a făcut aceste declaraţii cu privire la referendumul privind demiterea lui Băsescu în contextul unei dezbateri cu privire la relaţiile dintre România şi Ungaria.

El aprecia că România a cunoscut succese importate în ultimii zece ani şi este aproape de succesul Europei Centrale. "Dacă punem în paranteză grijile cotidiene, vedem că, în ultimii zece ani, în ceea ce priveşte alinierea României la Uniunea Europeană, ea a ajuns aproape de faza ca succesul Europei Centrale să o atragă cu ea însăşi. A reuşit să ţină în anumite limite datoria pe ţară şi să producă modificări care, chiar dacă nu aduc o viaţă mai bună, poartă cu sine posibilitatea dezvoltării României, a ajuns aproape de Ungaria, dacă nu chiar ne-a întrecut", declara Orban Viktor.

Orban a spus că acesta este motivul pentru care românii să nu ia o decizie la referendum, adăugând că în faţa României se află "o şansă enormă", iar referendumul, pe care l-a calificat o "încăierare de cârciumă", ar reprezenta riscul ca România să piardă toate câştigurile pe care le-a dobândit până în prezent.

În cadrul şcolii de vară, sâmbătă, la Băile Tuşnad, s-a dezbătut tema "Ungaria şi Europa Centrală se reînnoiesc", iar la discuţii, moderate de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta Nemeth Zsolt, au participat premierul Ungariei Viktor Orban şi liderul CNMT Laszlo Tokes.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite