Curtea Penală Internaţională vrea să ancheteze asupra unor posibile crime de război în timpul conflictului militar dintre Rusia şi Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul CPI Fatou Bensouda FOTO anue.org
Procurorul CPI Fatou Bensouda FOTO anue.org

Un procuror de la Curtea Penală Internaţională (CPI), Fatou Bensouda, intenţionează să deschidă o anchetă cu privire la comiterea unor posibile crime de război în timpul conflictului militar dintre Rusia şi Georgia, în august 2008, şi să aducă Rusia în faţa CPI pentru prima dată.

CPI a anunţat joi, într-un comunicat, că procurorul Fatou Bensouda consideră că există o „bază rezonabilă să se creadă“ că au fost comise crime de război în timpul scurtului conflict militar care a opus cele două ţări cu privire la provincia separatistă prorusă georgiană Osetia de Sud, relatează Reuters online.

Judecătorii urmează să decidă „în curând“ dacă autorizează deschiderea unei anchete, ceea ce ar putea aduce Rusia - care nu este stat membru şi care, în plus, este un adversar al Tribunalului - pentru prima dată în faţa acestei curţi internaţionale permanente, susţinute de europeni.

CPI analizează, de asemenea, dacă să deschidă o anchetă cu privire la crime comise pe teritoriul Ucrainei, implicată într-un război cu separatişti susţinuţi de Moscova, în estul ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite