Cuplul celebru de la Pompeii, rămas îmbrăţişat în urma erupţiei vulcanice, ar putea fi doi homosexuali
0După erupția devastatoare a vulcanului Vezuviu, care a îngropat Pompeiul în anul 79 d.Hr., mulți locuitori au fost acoperiți de cenușă, iar pozițiile lor din momentul morții au rămas conservate. Este și situația a doua persoane care au rămas îmbrăţişate în urma erupţiei vulcanice.
O descoperire a arheologilor, din secolul XX, a devenit emblematică. Două persoane, prinse într-o îmbrățișare eternă, au ajuns să fie cunoscute drept „Două fete” („The two maidens”). Se presupunea anterior că ar fi fost o mamă care a murit cu fiica ei în brațe.
Cu toate acestea, o nouă analiză ADN asupra cadavrelor sugerează că perechea emblematică ar putea avea nevoie de un nou nume. Cercetătorii de la Institutul Max Planck au descoperit că cel puțin unul, dacă nu ambii oameni, erau bărbați.
„S-a descoperit că o pereche de indivizi despre care se crede că sunt surori, sau mamă și fiică, include cel puțin un bărbat genetic. Aceste constatări provoacă ipotezele tradiționale de gen și familiale.”, a spus David Reich, unul dintre autorii noului studiu, potrivit Daily Mail.
În timp ce adevărata natură a relației lor rămâne neclară, experții spun că este posibil să fi fost două persoane homosexuale.
„Faptul că erau îndrăgostiți este o ipoteză care nu poate fi respinsă”, a spus, anterior, și Massimo Osanna, superintendentul sitului arheologic Pompeii.
Țesutul moale al victimelor s-a degradat de-a lungul mileniilor, dar contururile lor au rămas intacte și au fost recuperate prin umplerea cavităților cu ipsos, păstrându-le ADN-ul.
Când corpurile au fost descoperite pentru prima dată, cercetătorii s-au uitat la poziționarea lor, unul în raport cu celălalt, precum și la locația care a condus la presupuneri despre relațiile lor unul cu celălalt.
În timpul săpăturilor de la Pompei din 1914, nouă persoane au fost descoperite în grădina unei case, dintre care două au fost găsite aproape una de alta într-o îmbrățișare. La acea vreme, arheologii spuneau că există trei posibilități pentru relația lor: erau mamă și fiică, două surori sau iubite. Cu toate acestea, noul studiu sugerează că cel puțin una dintre persoane a fost de fapt un bărbat.
Scriind în studiul lor, publicat în Current Biology, cercetătorii au spus: „Scanarea CT a elementelor scheletice conservate în gipsuri a condus la o vârstă estimată de 14-19 ani pentru individul 21 de ani și o vârstă adultă tânără pentru individul 22. Analiza genetică nucleară a avut succes doar pentru individul 22 și a dezvăluit că el era bărbat, excluzând posibilitatea ca perechea de victime să fie surori sau mamă și fiică”.
Deși natura relației lor rămâne neclară, studiile anterioare au sugerat că ar fi putut fi un cuplu de persoane gay.
De exemplu, experții subliniază poziționarea lor sugestivă, capul unuia fiind sprijinit pe pieptul celuilalt. Cu toate acestea, experții au spus anterior că relația lor „nu poate fi niciodată verificată”.
„Când s-a făcut această descoperire, că nu erau două fete tinere, unii cercetători au sugerat că ar fi putut exista o legătură emoțională între pereche”, a spus profesorul Stefano Vanacore, cel care a condus o echipă de cercetare care a examinat perechea în anul 2017.
„Dar vorbim de ipoteze care nu pot fi niciodată verificate. Ceea ce este cert este că cele două părți nu erau rude, nici frați, nici tată și fiu”, a mai spus acesta.