Cum ar putea începe un război între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Scenariile experților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-ar putea pregăti realmente pentru război, au avertizat doi analiști proeminenți în pofida opiniei generale că un asemenea pas ar fi un act sinucigaș din partea regimului de la Phenian, relatează Bloomberg.

Coreea de Nord a construit un submarin nuclear FOTO Profimedia
Coreea de Nord a construit un submarin nuclear FOTO Profimedia

Intrat în al 13-a an de domnie, Kim pune la încercare cu o agresivitate sporită limitele a ceea ce adversarii săi sunt dispuși să tolereze, notează publicația americană.

Încrezător în progresul rapid în ceea ce privește capacitățile nucleare și programul de rachete, dictatorul nord-coreean în vârstă de 40 de ani a început anul eliminând din constituție obiectivul unificării pașnice cu Coreea de Sud și proclamând în schimb dreptul de a o „anihila”.

În mod normal, o atare retorică belicoasă ar fi ignorată - de pildă, să fie doar o poziționare înaintea alegerilor sud-coreene programate la 10 aprilie. De data asta, e posibil ca Kim să nu mai blufeze, se arată într-o analiză pentru site-ul web „38 North” publicată la începutul anului.

„La fel ca și bunicul său în 1950, Kim Jong-un a luat decizia strategică de a merge la război”, au scris fostul ofițer CIA Robert Carlin și savantul nuclear Siegfried Hecker, care nu au prezis însă un termen.

Cum ar putea începe războiul între Coreea de Nord și Coreea de Sud

Probabil că Kim nu ar merge pe urmele bunicului său Kim Il Sung, și să invadeze Coreea de Sud. În 1950, intervenția Chinei după acea invazie a dus la un armistițiu, însă nu și la semnarea unui tratat de pace care nu este în vigoare până azi.

În schimb, a arătat un apetit pentru provocări de mai mici proporții, dar care ar putea scăpa de sub control, o trăsătură pe care o are în comun cu tatăl său, Kim Jong Il.

Un punct fierbinte sunt insulele ce mărginesc Marea Galbenă: deși fac parte din Coreea de Sud, acestea se află în ape revendicate de Phenian. În 2010, înainte ca Kim să preia puterea, Insula Yeonpyeong a fost scena unui bombardament mortal de artilerie în urma căruia au fost uciși doi soldați sud-coreeni și doi civili și case au fost incendiate. Șase luni mai târziu, Coreea de Sud acuza Coreea de Nord că i-a torpilat nava de război Cheonan, ucigând 46 de marinari, acuzație respinsă de Phenian.

În urma acestor incidente, Coreea de Sud a promis că va riposta puternic oricărui nou atac, ceea ce ar mări șansele unor calcule greșite de ambele părți, care ar putea escalada rapid.

„Dacă Coreea de Nord creează o provocare, o vom pedepsi de câteva ori pe atât”, a declarat președintele conservator Yoon Suk Yeol în ianuarie, după ce Coreea de Nord a efectuat exerciții de artilerie în apropierea unei insule de frontieră. Liderul sud-coreean a adoptat o linie dură față de regimul lui Kim și a răspuns provocărilor acestuia cu exerciții militare, antrenând de multe ori SUA în demonstrații de forță.

Atac asupra Seulului

Orice potențial atac la periferie care ar escalada ar pune imediat în vizor regiunea Seul, unde locuiește circa jumătate din populația țării, de 51 de milioane de locuitori. Vreme de zeci de ani, Coreea de Nord a depozitat milioane de proiectile de artilerie și mii de rachete în nordul zonei demilitarizate, situată la circa 40 de kilometri de cel mai mare oraș al Coreei de Sud.

Această regiune de graniță găzduiește, de asemenea, aproximativ 70% din economia de 1,67 trilioane de dolari a Coreei de Sud, baza pentru unele dintre cele mai importante centre  tehnologice și de producție din lume, inclusiv Samsung Electronics Co., LG Electronics Inc. și Kia Corp. Chiar și un conflict pe termen scurt ar reverbera de-a lungul lanțurilor globale de aprovizionare, perturbând economia globală.

Într-o demonstrație tipică a unei poziții din ce în ce mai agresive, Kim a urmărit în martie forțele sale trăgând din armele care ar putea fi folosite într-un atac asupra capitalei sud-coreene. Un baraj de artilerie și rachete de doar minut împotriva Seulului s-ar putea solda cu aproape 15.000 de victime, potrivit unei analize realizate în 2020 de Rand. Unul de o oră ar crește acest număr la peste 100.000.

Conflict total

Un războiul pe scară largă pornit de Kim Jong-un va începe probabil cu un baraj de artilerie asupra unor obiective militare, politice și economice cheie din Seul. Coreea de Nord își menține obuzierele, mortierele și rachetele de artilerie în poziții întărite, în stare de pregătire tocmai în acest scop.

În același timp, aproximativ 200.000 de soldați din unitățile de operațiuni speciale ale lui Kim - parte a unei armate active de 1,1 milioane de oameni - ar încerca să treacă granița pe uscat, pe mare, pe calea aerului și chiar prin tuneluri, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării. Unul dintre obiective ar fi să vizeze podurile de pe râul Han, care trece prin centrul Seulului, tăind orașul în două și îngreunând fuga a milioane de oameni spre sudul mai puțin populat al peninsulei.

Dar avantajul Coreei de Nord de a lovi prima este menit să aibă viață scurtă.

Și Coreea de Sud este pregătită de luptă: dispune de sisteme de apărare antiaeriene Patriot, 555.000 de soldați activi și un buget militar mai mare decât întreaga economie a Coreei de Nord. În plus, în Coreea de Sud sunt prezenți 28.500 de soldați americani, alături de sateliții de spionaj care monitorizează constant Peninsula Coreeană.

Cu toate că Coreea de Nord are un avantaj în ceea ce privește forța umană, cea mai mare parte a forțelor sale se bazează pe „echipamente din ce în ce mai învechite”, care datează de pe vremea Uniunii Sovietice, a arătat Institutul Internațional pentru Studii Strategice în analiza sa  din 2023 privind armatele lumii. Cele câteva avioane de luptă sovietice ale Coreei de Nord și escadrilele sale de An-2 cu o singură elice - dezvoltate în anii 1950 și cu o viteză maximă de aproximativ 260 km/oră ar fi o pradă ușoară pentru rachetele sol-aer ale Coreei de Sud și avioanele moderne F-35A, care pot zbura cu peste 1.200 de mile pe oră.

„Statele Unite și Coreea de Sud ar avea, în esență, instantaneu, din primele momente ale războiului, superioritate aeriană absolută în orice mod imaginabil”, a apreciat Michael Mazarr, politolog senior la Rand. Același lucru e valabil în privința altor sisteme de armament: Submarinele Phenianului  sunt în mare parte mici vechituri subacvatice care nu se pot îndepărta prea mult de coastă, deoarece sunt ușor de detectat. Tancurile sale sunt din epoca sovietică și sunt ușor de distrus de sistemele de rachete Javelin folosite în prezent în Ucraina pentru a opri Rusia.

Ceea ce ar scăpa primelor valuri de atacuri ale Coreei de Sud ar fi probabil supus unor bombardamente zilele următoare, vulnerabilizând orașele nord-coreene - așa cum s-a întâmplat în primul război coreean. „Disponibilitatea inadecvată a combustibilului și a mijloacelor de transport, întreținerea slabă a liniilor de comunicații terestre și instruirea insuficientă limitează capacitatea Coreei de Nord de a susține operațiuni ofensive convenționale pe scară largă", a scris Agenția americană de informații pentru apărare într-un raport recent.

Lovitura „nasului însângerat”

O altă posibilitate este lovitura „nasul sângeros” a SUA și Coreei de Sud, o opțiune discutată în timpul administrației Trump. Acest scenariu ar fi pus pe masă doar dacă aliații au motive să creadă că un atac pe scară largă a Coreei de Nord este iminent. Aceasta ar avea scopul să fie o demonstrație de forță, pentru a-i aminti lui Kim că armata lui nu egalează puterea Americii.

Dar mișcarea a fost întotdeauna văzută ca riscantă, cu potențialul de a provoca un conflict extins. Mai mult decât atât, în ultimii ani, multe dintre rachetele cu combustibil lichid din Coreea de Nord – care nu declanșează imediat – au fost înlocuite cu versiuni cu combustibil solid pe care Kim le poate trage rapid din vagoane de tren, albii ale lacurilor și lansatoare ascunse în peșteri cu puțină sau nicio avertizare.

Dacă Kim face o eroare de judecată, închipuindu-și că SUA și Coreea de Sud vor să pună capăt regimului său, în loc să transmită un mesaj de descurajare, ar putea folosi preventiv o armă nucleară, a spus Duyeon Kim, un cercetător din Seul la Centrul pentru o Nouă Securitate americană.

O estimare a serviciilor de informații naționale din SUA, care a fost desecretizată anul trecut, susținea că Kim și-ar folosi probabil arsenalul atomic doar dacă ar avea convingerea că  regimul său este în pericol.

„Analiza noastră în acest moment este că el se va angaja într-un comportament din ce în ce mai provocator, dar că nu, nu este interesat să escaladeze în sensul unui război total și există un fel de limită în acest sens”, a spus directorul Informațiilor Naționale ale SUA Avril Haines  Congresului în martie.

În cazul în care un atac nord-coreean mai amplu ar părea probabil, Coreea de Sud ar trimite rachete de distrugere a buncărelor și avioanele de luptă de la baza de la sud de Seul. Bombardierele americane din Guam și navele și avioanele de vânătoare din Japonia ar putea, de asemenea, să vină în ajutorul Coreei de Sud.

Alianța Coreea de Sud-SUA ar folosi superioritatea aeriană pentru a ținti centrele de comandă, depozitele de arme, lansatoarele de rachete, radarele, buncărele militare, silozurile de rachete și instalațiile de depozitare nucleară, în încercarea de a distruge cât mai multe arme ale Coreei de Nord.

Luarea la țintă a lui Kim Jong-un

Yoon nu s-a sfiit să discute despre așa-numitul plan „Trei axe” constând în lovituri preventive, atacuri la scară largă și eliminarea lui Kim. Astfel, aparatul de propagandă al Phenianului a denunțat Coreea de Sud pentru organizarea de „unități de decapitare”, promițând distrugerea „marionetelor belicoase„ cu un atac nuclear de vor încerca.

Diverse estimări indică faptul că Coreea de Nord ar putea avea între 40 și 90 de focoase nucleare. Institutul coreean pentru analize de apărare, cu sediul la Seul, a apreciat că Kim dorește să obțină între 100 și 300.

Atacul asupra regiunii Seul cu una dintre cele mai puternice bombe nord-coreene ar putea provoca aproximativ 400.000 de morți și 1,5 milioane de victime, a estimat Rand. Coreea de Nord ar putea, totodată, să atace Japonia, aliatul SUA, sau să vizeze instalații americane din Guam sau chiar din America de Nord, deși sunt opinii împărțite în privința deținerii tehnologiei rachetelor intercontinentale de către Coreea de Nord.

La începutul lunii aprilie, regimul lui Kim a testat o nouă rachetă despre care a declarat că ar putea lansa un vehicul de planare hipersonic cu capacitate nucleară capabil să lovească bazele americane din Japonia și Guam, afirmând că este ``o armă ultramodernă'' pentru protejarea națiunii.

Coreea de Nord a încercat totodată să desfășoare arme nucleare tactice cu randament mai mic, posibil pentru a înfrâna un contraatac condus de SUA.

„Evaluăm că, până în 2030, Kim Jong Un va continua, cel mai probabil, o strategie de coerciție, care poate include atacuri letale non-nucleare, cu scopul de a avansa obiectivele Nordului de a-și intimida vecinii, de a obține concesii și de a consolida credibilitatea militară a regimului pe plan intern", se arată în cel mai recent raport al US National Intelligence.

Kim ar fi invadat deja Coreea de Sud dacă s-ar fi pregătit de fapt pentru război și nu doar pentru descurajare, în opinia lui  Daniel Pinkston, profesor de relații internaționale la Universitatea Troy din Seul și fost lingvist coreean în cadrul US Air Force.

„Conducerea Coreei de Nord așteaptă o restructurare a ordinii mondiale și prăbușirea sistemului de alianțe condus de SUA în Asia de Est. Dacă nu se întâmplă asta, nu văd o teorie a victoriei pentru Coreea de Nord”, a subliniat el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite