Criza capacelor de borcan sau despre situaţia gravă a economiei turce: ce fac autorităţile din disperare

0
0
FOTO Taylan Bilgic/Bloomberg
FOTO Taylan Bilgic/Bloomberg

Criza capacelor de borcan, care au devenit atât de greu de găsit, încât oamenii au început să le fure, este o dovadă a problemelor grave cu care se confruntă economia Turciei, relatează Bloomberg.

În condiţiile în care încă se resimt după prăbuşirea monedei anul trecut, turcii au început să caute cu frenezie capace de borcan pentru a profita de calmarea inflaţiei şi a face conserve pentru iarnă, scrie jurnalistul Taylan Bilgic în Bloomberg, preluat de Agerpres în pagina electronică.

„Oamenii cred că preţurile vor creşte la iarnă, astfel că îşi iau măsuri de prevedere“, explică Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin cu articole ieftine. „Fac munca asta de aproape 30 de ani şi nu am mai văzut ceva asemănător“, adaugă el.

Însă Turcia se confruntă cu o criză fără precedent a capacelor de borcan, care au devenit atât de greu de găsit, încât oamenii au început să le fure de pe rafturi, subliniază jurnalistul turc, potrivit Agerpres.

„Capacele de borcan au devenit obiecte pentru piaţa neagră. Probabil vindem aproximativ 5.000 de capace într-o zi. Oamenii pur şi simplu le smulg de pe rafturi“, spune Bilal Onar, un muncitor la un supermarket din Gungoren, un cartier muncitoresc din Istanbul.

Metin Onbasili, proprietarul unui magazin din cartierul Besiktas, spune că în prezent capacele de borcan se vând cu 0,7 lire turceşti bucata, dublu faţă de preţul de anul trecut.

„Cererea a explodat pentru că şi preţurile au explodat anul trecut“, afirmă el.

De exemplu, în luna aprilie a acestui an, preţurile la fructe şi legume au înregistrat o creştere de aproape 73%. 

Autorităţile turce încearcă tot felul de măsuri pentru a ţine inflaţia sub control, de la hărţuirea unor retaileri până la înfiinţarea unor magazine de stat cu preţuri subvenţionate, semnalează Taylan Bilgic în articolul său din Bloomberg.

Pe de altă parte, pun dezastrul economiei în cârca presei. În prezent, doi jurnalişti care scriu despre economia turcă pentru Bloomberg riscă pedeapsa cu închisoarea, informează AFP.

Cei doi au fost acuzaţi de Agenţia de reglementare şi de supraveghere a sectorului bancar că au încercat să saboteze economia Turciei printr-un articol publicat în august 2018, când lira turcească s-a depreciat semnificativ în faţa dolarului american.

În iunie, un procuror a cerut până la cinci ani de închisoare pentru cei doi jurnalişti. Alţi opt jurnalişti sunt vizaţi în acest proces, fiind acuzaţi că au publicat glume despre situaţia economică a Turciei.

Economia turcă traversează o perioadă foarte dificilă. Anul acesta a înregistrat prima recesiune din ultimii zece ani, cu o inflaţie de 20%, notează AFP.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite