Coreea de Nord testează un „dispozitiv de detonare nucleară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachetă testată de Coreea de Nord FOTO EPA-EFE
Rachetă testată de Coreea de Nord FOTO EPA-EFE

Coreea de Nord a testat un „dispoztiv de detonare nucleară”, anunţă miercuri un oficial de rang înalt de la preşedinţia sud-coreeană, care subliniază că un test nuclear poate fi iminent, relatează AFP.

„Teste ale unui dispozitiv de detonare nucleară în vederea pregătirii unui al şaptelea test nuclear sunt detectate de-acum”, anunţă primul director adjunct al Biroului Securităţii Naţionale sud-coreene Kim Tae-hyo.

Aceste experimente au loc departe de principala instalaţie de testare nucleară, supravegheată îndeaproape de către Seul, precizează el.

„Autorităţile nord-coreene sunt pe punctul de a atinge faza finală a pregătirii unui test nuclear de amploarea şi calitatea dorite”, declară presei Kim Tae-hyo.

„Posibilitatea unui test nuclear iminent - într-o zi sau două - este slabă, dar după aceea există cu siguranţă o posibilitate”, apreciază el.

Noi imagini satelitare arată - în pofida faptului că Nordul este afectat de un val sângeros de covid-19 - că Phenianul a reluat construirea unui reactor nuclear, după mult timp.

Coreea de Sud şi Statele Unite avertizează de mai multe săptămâni că Phenianul ar putea efectua un al şaptelea test nuclear - primul din 2017 încoace.

Coreea de Nord a efectuat miercuri un tir de testare a trei rachete - inclusiv al unei presupuse rachete balistice intercontinentale (ICBM), imediat după plecarea preşedintelui american Joe Biden din Coreea de Sud, duminică.

„Se consideră că prima lansare este a unei noi ICBM, Hwasong-17”, declară Kim Tae-hyo, referindu-se la cea mai mare rachetă balistică intercontinentală pe care Coreea de Nord a încercat- fără succes - să o testeze.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi-a intensificat recent propaganda modernizării militare, efectuând aproape 20 de teste ale unor arme de la începutul acestui an.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite