Coreea de Nord lansează zboruri interne pentru turiştii dornici să viziteze ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stewardeze ale companiei nord coreene Air Koryo
Stewardeze ale companiei nord coreene Air Koryo

Coreea de Nord îşi va redeschide cursele aeriene interne, pentru a încuraja turismul, anunţă publicaţia The Guardian, citând comunicatul unei agenţii de voiaj din China.

De la începutul anului autorităţile de la Phenian au dat semne că vor să crească turismul în această ţară izolată, cu un regim dictatorial unic în lume. Liderul suprem, Kim Jong-Un, a inaugurat în iarnuarie o staţiune de ski, contruită pe modelul celor austriece.

Ţara suferă de grave probleme economice, iar carburantul se găseşte în cantităţi limitate, în special accesibil nomenclaturii, singura care poate deţine automobile. Cu toate acestea, în ultimele cinci luni, Coreea de Nord a important cantităţi uriaşe de carburant pentru avioane şi benzină din China, informează agenţia Reuters.

„În ultimii şase ani nu au exista curse aeriene interne, iar acum ne-a fost prezentat un orar bine pus la punct“, a declarat directorul agenţiei de voiaj Young Pioneer Tours din China, specializată în oferte turistice pentru străinii care vor să vizite Coreea de Nord.

Zborurile interne vor fi operate de compania nord-coreeană Air Koryo începând de la mijlocul lunii iulie.  În prezent, turiştii se deplasează cu trenul sau cu autorcarele prin ţară, însă unele călătorii pot dura şi două zile. O altă opţiune, destul de rară, era zborul cu avioane sovietice de mici dimensiuni, reminiscenţe ale epocii în care URSS-ul acorda asistenţă Coreei de Nord.

Cei mai mulţi turişti străini în Coreea de Nord provin din China. Aproximativ 237.000 de chinezi au vizitat ţara vecină în 2012, un număr dublu faţă de 2010, potrivit cifrelor oficiale ale Beijingului.

Coreea de Nord nu face publice rapoartele privind numărul de turişti care vizitează ţara, însă agenţiile de voiaj estimează că aproximativ 6000 de occidentali aleg un pachet turistic în acea ţară, în fiecare an. Numărul lor a crescut în ultimii ani, după ce estimările anunţau 700 de turişti occidentali pe an, la începutul anilor 2000. Cei mai mulţi doresc să experimenteze viaţa într-un regim represiv, considerat a fi ultima dictatură de tip stalinist din lume. Pachetele turistice pentru occidentali se ridică la peste 3000 de dolari, iar criticii susţin că intensificarea turismului ajută la supravieţuirea dictaturii de la Phenian.

Zborurile interne vor fi disponibile şi membrilor nomenclaturii nord-coreene, dar şi pentru oficialii şi oamenii de afaceri străini care locuiesc în ţară.

Pentru nord-coreenii de rând ştirea nu prezintă prea mult interes, întrucât cetăţenii au nevoie de un permis de călătorie aprobat de Partid pentru a se deplasa pe rutele interne. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite