Consiliul de Securitate a început consultările în legătură cu masacrul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptători din armata siriană liberă FOTO Reuters
Luptători din armata siriană liberă FOTO Reuters

Consiliul de Securitate al ONU a început miercuri consultări cu uşile închise în legătură cu un masacru în Siria care, potrivit opoziţiei, a fost comis cu arme chimice.

Această reuniune se ţine la cererea comună a cinci din cele cincisprezece state membre ale Consiliului, respectiv Franţa, SUA, Marea Britanie, Luxemburg şi Coreea de Sud, notează AFP.

Mai mulţi membri ai Consiliului, printre care Franţa, au solicitat ca experţii ONU care se află în Siria să se ducă rapid la locul faptelor. Dar Rusia, aliat al regimului sirian, a invocat posibilitatea unei „provocări” montate de opoziţia siriană. Guvernul sirian a respins categoric acuzaţiile opoziţiei.

În paralel cu reuniunea Consiliului, Parisul, Londra, Washingtonul şi Berlinul au transmis secretariatului general al ONU o cerere oficială de a ancheta asupra acestor acuzaţii. Potrivit unor diplomaţi, această scrisoare comună evocă „informaţii credibile cu privire la utilizarea de arme chimice”.

Cele patru ţări „cer o anchetă de urgenţă asupra acestor acuzaţii” şi subliniază că anchetatorii ONU în prezent în Siria ar trebui „să aibă de urgenţă acces la toate siturile” suspecte.

ONU şi-a declarat miercuri „determinarea” de a ancheta asupra acestor ultime acuzaţii de utilizare a armelor chimice în conflictul sirian. Şeful anchetatorilor ONU, Ake Sellstroem, „este în discuţii” în acest sens cu autorităţile siriene, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Eduardo del Buey.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite