Condamnarea jurnaliştilor Al-Jazeera în Egipt: 9 dovezi absurde aduse de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei jurnalişti au primit sentinţa maximă de şapte ani. FOTO Reuters
Cei trei jurnalişti au primit sentinţa maximă de şapte ani. FOTO Reuters

Fotografii cu părinţii unui jurnalist în vacanţă, clipul melodiei „Somebody that I used to know” cântată de Gotye, filmări cu oi la păscut - toate acestea au făcut parte din dosarul cu care procurorii egipteni au obţinut sentinţe de până la zece ani de închisoare pentru trei jurnalişti Al-Jazeera, vizaţi constat de la lovitura de stat prin care a fost înlăturat de la putere regimul Frăţiei Musulmane, în iulie 2013.

Ar fi amuzant dacă n-ar fi de-a dreptul tragic, scriu jurnaliştii HuffingtonPost, care au realizat topul strângând informaţiile transmise de-a lungul procesului de corespondenţii internaţionali care au relatat din sala de judecată din Cairo. Nu există niciun dubiu că toate „dovezile” prezentate în acest top au fost folosite cu adevărat în dosarul pe baza căruia procurorii egipteni au obţinut ieri sentinţe maxime, de câte şapte ani, pentru cei trei jurnalişti acuzaţi. Unul dintre el a primit încă trei ani pentru „avea muniţie” - un cartuş gol pe care-l luase de la un protest din Piaţa Tahrir. 

1. Clipul „Somebody that I used to know”

Corespondentul cotidianului britanic „The Guardian” transmite că nu s-a oferit nicio explicaţie pentru care clipul video face parte din dosar. Instanţa egipteană l-a audiat pe inginerul care a semnat un document prin care susţine că videoclipul este incriminator pentru cei trei jurnalişti Al-Jazeera, care a declarat senin că nu a analizat clipul şi nu poate spune dacă dovedeşte vinovăţia jurnaliştilor. 

2. Fotografii cu părinţii unui jurnalist, în timp ce se aflau în vacanţă

Cotidianul „The Australian” transmite că persoanele din sală abia s-au abţinut să nu râdă când pe un ecran, în faţa judecătorilor, au început să ruleze poze cu părinţii lui Peter Greste, jurnalist Al-Jazeera, în timp ce se aflau în vacanţă în Letonia şi Germania. Nu s-a făcut niciun comentariu cu privire la aceste dovezi. 

3. Un documentar BBC Panorama despre Somalia

Judecătorii au urmărit un documentar realizat de Peter Greste pentru emisiunea Panorama de la BBC. „Asta arată că nu există nicio dovadă împotriva noastră”, spune Greste. „Dar sunt şi foarte mândru - am câştigat un premiu Peabody pentru acest material.”

4. O conferinţă de presă din Kenya

Conferinţa era stocată pe laptopul lui Greste. Avocatul lui a contestat relevanţa clipului, dar n-a primit niciun răspuns. 

5. O fotografie trucată

Judecătorilor li s-a prezentat o fotografie despre care „se vedea clar că a fost trucată”, transmit corespondenţii din sală. Fotografia îi avea în centru pe unul dintre jurnaliştii acuzaţi, Mohamad Fahmy, alături de fostul lider militar Mohamed Hussein Tantawihad. 

6. Oi păscând

Un clip video cu oi la păscut face parte din dosar. Nu s-a făcut niciun comentariu faţă de el. 

7. Un clip de la Sky News Arabic

Un clip în care era prezentat un material jurnalistic difuzat de Sky News Arabic a fost arătat judecătorilor. Niciunul dintre cei trei jurnalişti acuzaţi n-a lucrat vreodată pentru Sky News Arabic şi n-a avut nicio legătură cu acest post. 

8. Un documentar despre caii din Egipt

Niciunul dintre jurnalişti n-a participat la realizarea documentarului respectiv. 

9. Un documentar despre fotbal în Egipt

Greste a lucrat la realizarea acestui documentar, care a fost difuzat pe Al-Jazeera. „Suntem acuzaţi că am arătat că ţara este în război. Această poveste arată contrariul, iar asta demonstrează că nu aveam niciun scop ascuns”, spune Greste. 

Anul trecut, în timpul protestelor masive care au dus la căderea primului preşedinte ales democratic în Egipt, Mohamed Morsi, Al-Jazeera a fost acuzată de armata care a preluat puterea că a difuzat minciuni, promovând ideea că ţara se află în război pentru a o destabiliza, iar toate acestea la comanda Frăţiei Musulmane. 

La o săptămână după venirea la putere a armatei, peste 20 de jurnalişti Al-Jazeera demisionaseră, spunând că au difuzat minciuni din cauza presiunilor. 

„Am difuzat minciuni şi am indus în eroare intenţionat telespectatorii”, spune jurnalista Haggag Salama, care a demisionat de la Al Jazeera luni.

De la izbucnirea protestelor violente din Egipt, şi mai ales de la înlăturarea preşedintelui Mohamed Morsi de la putere, ramura din Egipt a Al Jazeera a fost aspru criticată pentru direcţia editorială adoptată. 

Aceasta a fost una puternic favorabilă Frăţiei Musulmane, grupul din care face parte şi preşedintele demis Morsi. Potrivit Al Arabiya, jurnaliştii demisionari spun că au fost instruiţi de conducere să favorizeze Frăţia atunci când relatează despre evenimentele din Egipt. 

Al Jazeera a prezentat materiale de presă cu titluri precum „Masacrul din Cairo adânceşte criza din Egipt” şi „Morţile acutizează diviziunile din Egipt”

În decembrie, doi jurnalişti Al-Jazeera au fost arestaţi şi alţi doi reţinuţi de poliţia secretă egipteană. Cei arestaţi erau şeful biroului din Cairo Mohamed Adel Fahmy şi australianul Peter Greste.

Ofiţeri din cadrul Securităţii Naţionale egiptene au percheziţionat duminică biroul improvizat al acestora, instalat într-un hotel din Cairo, au arestat doi reporteri şi le-au confiscat materialul, a precizat ministerul Internelor într-un comunicat.

În comunicat se precizează unul dintre ei este „membru al Fraţilor Musulmani”, gruparea care a preluat puterea după Primăvara Arabă şi din care face parte şi fostul preşedinte Mohamed Morsi, destituit de armată. 

Între timp, în urma contrarevoluţiei din iulie 2013, Morsi, primul preşedinte ales democratic al Egiptului, a fost înlăturat de la putere şi arestat, Frăţia Musulmană a fost scoasă în ilegalitate, aşa cum era şi înainte de Primăvara Arabă, pe vremea lui Hosni Mubarak, iar conducerea ţării a fost asumată interimar de armată. 

În urma alegerilor de luna trecută, mareşalul Abdel Fattah al-Sisi, cel care a scos armata în stradă pentru a-l da jos pe Morsi

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite