Clienții unei bănci au ajuns bogați peste noapte, profitând de o defecțiune. Au retras peste 40 de milioane de dolari, deși nu îi aveau în conturi
0Clienții celei mai mari bănci comerciale din Etiopia s-au îmbogățit în urma unei „erori de sistem”. În prezent, banca încearcă din răsputeri să reintre în posesia banilor, relatează BBC.
Incidentul a avut loc sâmbătă la primele ore ale dimineții la Banca Comercială a Etiopiei (CBE). Norocoșii au descoperit că aveau posibilitatea de a scoate mai mulți bani decât aveau disponibili în cont.
Astfel, conform presei locale, clienții au retras sau transferat către alte bănci peste 40 de milioane de dolari. Eroarea a ținut câteva ore, timp în care clienții au profitat din plin de aceasta.
Conform președintelui băncii, Abe Sano, o parte semnificativă din suma colosală pierdută de CBE a fost retrasă de studenți. Informația privind eroarea a ajuns la urechile studenților prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și al apelurilor telefonice.
În acest sens, aceștia s-au grăbit să ajungă și ei la bancomatele din campusuri și au stat la rând pentru a profita de defecțiune.
Potrivit unui student, clienții CBE au retras bani până când oamenii legii au ajuns în campus pentru a-i opri.
Peste 38 de milioane de oameni au deschise conturi la CBE, care a fost fondată în urmă cu peste opt decenii.
Banca Comercială a Etiopiei a transmis duminică că „o defecțiune" a apărut în timpul „activităților de întreținere și control". Deși instituția nu a precizat suma retrasă de clienți, Abe Sano a afirmat că pierderea a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii.
Acesta a ținut să precizeze și faptul că CBE nu a fost vizată de un atac cibernetic. Trei universități și-au sfătuit studenții să restituie banii care nu sunt ai lor și pe care i-ar fi putut retrage în timpul erorii.
Cei care vor restitui banii nu vor fi acuzați de vreo infracțiune, a mai adăugat Sano. Până acum nu se știe dacă tentativele băncii de a-și recupera banii au dat roade.
Un student al Universității Jimma a afirmat luni că nu a auzit persoane care să fi înapoiat banii, însă a precizat că a sesizat prezența unor vehicule de poliție în campus.
Un oficial de la Universitatea Dilla a spus că angajații băncii se aflau în campus pentru a lua banii pe care unii studenți îi restituiau în mod voluntar.