Clienții unei bănci au ajuns bogați peste noapte, profitând de o defecțiune. Au retras peste 40 de milioane de dolari, deși nu îi aveau în conturi

0
Publicat:

Clienții celei mai mari bănci comerciale din Etiopia s-au îmbogățit în urma unei „erori de sistem”. În prezent, banca încearcă din răsputeri să reintre în posesia banilor, relatează BBC.

Peste 38 de milioane de oameni au deschise conturi la CBE. Foto: Arhivă
Peste 38 de milioane de oameni au deschise conturi la CBE. Foto: Arhivă

Incidentul a avut loc sâmbătă la primele ore ale dimineții la Banca Comercială a Etiopiei (CBE). Norocoșii au descoperit că aveau posibilitatea de a scoate mai mulți bani decât aveau disponibili în cont. 

Astfel, conform presei locale, clienții au retras sau transferat către alte bănci peste 40 de milioane de dolari. Eroarea a ținut câteva ore, timp în care clienții au profitat din plin de aceasta. 

Conform președintelui băncii, Abe Sano, o parte semnificativă din suma colosală pierdută de CBE a fost retrasă de studenți. Informația privind eroarea a ajuns la urechile studenților prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și al apelurilor telefonice. 

În acest sens, aceștia s-au grăbit să ajungă și ei la bancomatele din campusuri și au stat la rând pentru a profita de defecțiune. 

Potrivit unui student, clienții CBE au retras bani până când oamenii legii au ajuns în campus pentru a-i opri. 

Peste 38 de milioane de oameni au deschise conturi la CBE, care a fost fondată în urmă cu peste opt decenii. 

Banca Comercială a Etiopiei a transmis duminică că „o defecțiune" a apărut în timpul „activităților de întreținere și control". Deși instituția nu a precizat suma retrasă de clienți, Abe Sano a afirmat că pierderea a fost mică în comparație cu activele totale ale băncii. 

Acesta a ținut să precizeze și faptul că CBE nu a fost vizată de un atac cibernetic. Trei universități și-au sfătuit studenții să restituie banii care nu sunt ai lor și pe care i-ar fi putut retrage în timpul erorii. 

Cei care vor restitui banii nu vor fi acuzați de vreo infracțiune, a mai adăugat Sano. Până acum nu se știe dacă tentativele băncii de a-și recupera banii au dat roade.

Un student al Universității Jimma a afirmat luni că nu a auzit persoane care să fi înapoiat banii, însă a precizat că a sesizat prezența unor vehicule de poliție în campus. 

Un oficial de la Universitatea Dilla a spus că angajații băncii se aflau în campus pentru a lua banii pe care unii studenți îi restituiau în mod voluntar. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite